Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Zona de Vest a ţării are, începând de joi,12 iunie, o unitate specială de aviaţie, la Caransebeş.

Aceasta aparține de Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General de Aviaţie, și are ca obiective asigurarea securității graniţelor non-euro din sud-vestul ţării, precum şi intervenția în timp util, pe cale aeriană, în caz de accidente sau calamităţi.Unitatea Specială de Aviaţie Caransebeş beneficiază pentru început de un elicopter de intervenție în zone montane IAR 316 B, dotat cu troliu și specializat în operațiuni de căutare-salvare.

„Această unitate reprezintă o garanție și o certitudine pentru cetățenii din zona noastră de acoperire, care vor avea la dispoziție prieteni ce vor fi 24 de ore din 24 la datorie şi vor executa misiuni de salvare pentru oameni care au nevoie în caz de accidente sau dezastre. Pentru mine, este ca un vis care devine realitate după ce, la un moment dat, credeam că nu se va mai împlini niciodată. Faptul că se întâmplă asta la Caransebeş – într-o economie în criză și într-o conjunctură geopolitică în care cu greu se mai vorbește despre înființarea unei unități militare –, crează un confort adminsitrativ pentru generațiile viitoare. Mai mult, am speranța că acest prim pas fiind făcut, aeroportul din Caransebeș va prinde viață și va deveni funcțional și pentru zboruri cargo, de pasageri, aviație turistică și de agrement“, a declarat primarul Marcel Vela.

Potrivit acestuia, lucrările la noua bază au însemnat refacerea unui hangar și a unei clădiri administrative plus infrastructura aferentă, investiția Primăriei fiind de peste jumătate de milion de lei.

La inaugurarea unității au participat președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde și cei doi adjuncți, Ilie Iova și Ionesie Ghiorghioni, prefectul Silviu Hurduzeu, precum și mai mulți oficiali ai Inspectoratului General de Aviatie din MAI și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. „Unitatea de la Caransebeș va acoperi frontiera cu Serbia în principal, fluvială și terestră. Mai mult, Primăria Caransebeș dezvoltă un proiect cu Ministerul de Interne de la Belgrad prin care va achiziționa drone, și acestea urmând să survoleze și să supravegheze frontiera. Și tot cu primăria vom încerca să reactivăm și o structură Romatsa pentru a facilita și alt tip de zboruri pe aeroportul din Caransebeș“, a precizat Sorin Frunzăverde, în timp ce prefectul Silviu Hurduzeu a salutat înființarea unității și i-a felicitat „pe toți cei care și-au adus contribuția și s-au ostenit pentru ca, din nou, pe aeroportul din Caransebeș să existe o unitate de aviație“.

Unitatea specială de aviație de la Caransebeș este cea de-a cincea de acest gen aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, celelalte patru funcționând la București, Cluj, Iași și Tulcea. Potrivit comandantului noii unități, colonelul Andree Andreiaș, structura va funcţiona, pentru început, cu personal specializat de la unități din teritoriu, care urmează să fie completat pe parcurs cu absolvenții noilor promoții de piloți și tehnică de bord.

Nina Curiţa