Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Uitați în decembrie la majorarea salariilor, angajații Agenției pentru Protecția Mediului au cerut ajutor prefectului. Ajutorul, constând în transmiterea de către Prefectură, pe cale ierarhică, a nemulțumirilor personalului APM, a fost solicitat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, de vicepreședintele Federației PUBLISIND, Roland Șoavă (foto)!

În esență este vorba despre efectele omiterii Agențiilor pentru Protecția Mediului, Arhivelor Naționale și Rezervelor de Stat din textul OUG 128 din 28 decembrie 2023 privind „unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară“.

„Vă rog să transmiteți nemulțumirea noastră și că 85% dintre salariații APM au semnat pentru declanșarea de proteste. Dacă se întârzie și nu vom ajunge începând cu 1 iunie la același nivel de salarizare cu colegii noștri din deconcentrate vom intra în grevă generală. Știți ce înseamnă APM: reglementăm tot ce înseamnă firme, administrație centrală și locală, infrastructură mare și mică!“, a avertizat liderul de sindicat.

Ulterior, față de cele expuse în cadrul ședinței, prefectul Ioan Dragomir a declarat: „Doleanța este chiar pertinentă. Eu eram sigur că situația a fost rezolvată încă din ianuarie, în urma demersurilor pe care le-am făcut atunci la Ministerul Muncii și la Ministerul de Interne. Vom relua de îndată demersurile, am să încerc să vorbesc și cu un deputat de Caraș-Severin, nu-i mai dau numele pentru a nu fi acuzat că fac politică, dar am să-l rog să se ocupe puțin de această situație.“

Potrivit lui Roland Șoavă, începând cu anul 2010, personalul celor 42 de APM din țară a scăzut de la 2.600 de angajați la circa 1.400 în prezent, salariile acestora fiind cuprinse între 3.500 și 5.000 de lei, în funcție de vechime.

JCS-Walter Fleck