Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – O conferință despre literatura science-fiction și fantasy, despre realitate și anticipație!

Muzeul Banatului Montan (MBM) din Reșița a găzduit conferința susținută de autorul de literatură science-fiction Daniel Botgros, al cărui roman „Respiră!“ i-a adus, în 2023, premiul național pentru literatură, artă science fiction și fantasy, acordat de Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction (ARCASF). Introducerea în atmosferă a fost asigurată, printr-un moment muzical pianistic, de elevii Melia Antonia Charalambous, Andrei Kieszwimmer și prof. Mădălina Sonia Stănescu, cadrul tematic fiind schițat în schimb de gazda evenimentului, managerul MBM, Livia Magina, și de moderatoarea acestuia, Camelia Duca, reprezentanta societății pentru cultură Metarsis.

Despre cele două volume prezentate la stand (Respiră!, ADAM) cât și, într-un sens mai larg, despre abordarea literară a autorului, a vorbit jurnalistul Mario Balint, pentru ca, în final, Daniel Botgros să prezinte o versiune concentrată a prelegerii intitulată „Creația inversă: noul ADAM”. Dintre temele abordate, una familiară chiar și celor mai puțin pasionați de literatura de gen, a fost cea a vitezei cu care se dezvoltă și avansează spre necunoscut inteligența artificială (IA), o realitate care provoacă frisoane multora dintre noi. Și nu este vorba doar despre unele virtuale în momentul în care constatăm, de pildă, că suntem depășiți în multe privințe de propriile telefoane inteligente pe care pretindem că le-am stăpâni.

Evenimentul a fost cel de-al doilea organizat de Metarsis în cadrul „Ceremoniilor reșițene“, serie de conferințe deschisă în decembrie 2023 de poetul și scriitorul reșițean Paul Gabriel Sandu.

JCS-Walter Fleck