Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Consiliul Local a aprobat deocamdată încheierea unui protocol vizând studiul de fezabilitate!

Proiectul de investiții ce se dorește a fi realizat în comun de UAT Municipiul Reșița, UAT Județul Caraș-Severin și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poartă denumirea „Elaborare studiu de fezabilitate investiții «Drum TransRegio Reșița-Caransebeș-DX2(profil1+1)». În același parteneriat, conform HCL aprobate joi, proiectul ar urma să fie promovat în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin Programul Transport PT 2021-2027.

Întrucât titlul este relativ ermetic formulat, iar HCL nu conținea nici fotografii și nici schițe, ne-a lămurit în linii mari administratorul public al municipiului, Claudiu Kiss, despre ce este vorba. „Depunem eforturi pentru realizarea un drum expres, așa cum este normal să se întâmple dacă vrem să conectăm Reșița la drumurile de viteză, respectiv autostrăzi. În discuție este încheierea unui protocol cu CNAIR, lucrurile sunt discutate, urmează ca și CJ să-l valideze, urmând ca apoi să fie semnat și de CNAIR. După realizarea SF, va urma și proiectul tehnic și de execuție, finanțat de Ministerul Transporturilor.“,a precizat acesta.

Practic, este vorba despre un drum care se va lega de viitoarea variantă ocolitoare DN 58 (km7) – DN 58B (Moniom) și care va realiza conexiunea cu viitorul drum expres Filiași-Lugoj. „Există discuții avansate cu CNAIR, și pentru preluarea tronsonului dintre Moniom și Colțan, astfel încât să ne legăm și de varianta ocolitoare a Bocșei. Într-o etapă ulterioară, sperăm să putem realiza inclusiv un drum expres Bocșa-Voiteg, cu conexiune la autostrada Belgrad-Timișoara și, astfel, Reșița să se afle într-un triunghi rutier de mare viteză. Poate vom reuși să provocăm redirecționarea traficului din Serbia către centrul și estul României pe această variantă, ceea ce evident va duce la dezvoltarea întregii zone.“, a mai adăugat Kiss.

JCS-Walter Fleck