Caraş-Severin, Romania

ANINA – Autorităţile locale spun că intervenţia era absolut necesară şi prioritară pentru a se evita prăbuşirea unei părţi din spatele Casei de Cultură din Anina.  

După ce a fost reabilitată în 2012 faţada Casei de Cultură din fostul oraş minier, aşa cum era de aşteptat, pentru ca imobilul să fie salvat de la degradare, au început lucrări serioase de reparaţii şi modernizare a interioarelor. Lucrările erau prevăzute încă de anul trecut, prin Hotărârea de Consiliu Local Nr.149/19.12.2018, votată în unanimitate de către consilierii locali. Costul estimativ al acestora este de 75.000 lei, incluzând TVA, conform devizului de lucrări. În această hotărâre este prevăzut că materialele necesare reabilitării sunt puse la dispoziţie de către beneficiarul lucrărilor, respectiv Casa de Cultură, iar finanţarea cheltuielilor este suportată din bugetul administraţiei publice locale, Capitolul 67.03. 06 – case de cultură.

În acest moment se lucrează la scenă, aceasta necesitând refacerea totală. De asemenea, se execută lucrări de reparaţii ale tuturor interioarelor, respectiv pereţi, pardoseală, tavane, fonoizolaţii, hidroizolaţii, termoizolaţii, zugrăveli, vopsiri ş.a. Degradarea interioarelor s-a produs în timp, din cauza infiltraţiilor de apă şi a umidităţii, dar şi lipsei ventilaţiei şi încălzirii.

„Dacă nu se intervenea cu aceste reparaţii, spun oficialii Primăriei Anina, exista riscul ca o mare parte din spatele imobilului să se prăbuşească“.

Lucrările de reabilitare sunt executate la preţuri minime de S.C. Antrepriza Steier SRL, firmă înfiinţată de către Consiliul Local Anina, autorităţile argumentând că această firmă nu percepe profit sau alte taxe, prestând doar servicii ce pot acoperi costurile rezultate.

Fostul Club Minier Anina, unde în prezent se desfăşoară diverse activităţi cultural-artistice şi educative, în incinta imobilului funcţionând şi o bibliotecă, va fi salvat şi în interior, nu doar la (de) faţadă.