Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa a catalogat vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Caraş-Severin refuzul unor părinţi de a-şi imuniza copiii, precizând că vaccinarea e singura metodă de a ne proteja de bolile grave!

Cu prilejul întâlnirii organizate de Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin cu medicii de familie, s-a hotărât înfiinţarea unei comisii care să supravegheze îndeaproape vaccinările, în vederea prevenirii unor boli ce pot fi fatale. Din comisie ar trebui să facă parte medici de familie, reprezentanţi ai DSP CS şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, cadre didactice, părinţi, primari şi alte organe abilitate. Înfiiinţarea acestei comisii ar fi soluţia optimă pentru a contracara legal efectele campaniilor antivaccinare, fiindcă la acea întâlnire, subiectul a fost discutat destul de aprins.

Directorul executiv al DSP CS, Daniel Miloş, a solicitat medicilor de familie să facă tot posibilul pentru a creşte rata vaccinării în rândul copiilor, întrucât aceasta e destul de mică, respectiv între 64 şi 74 la sută. Necesitatea imunizării se impune pentru a preveni situaţii comparabile cu cea din 2016, când judeţul nostru s-a confruntat cu numeroase cazuri de rujeolă, unele soldate cu decese. Dealtfel şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Caraş-Severin, medicul Daniel Popovici, a intervenit şi a spus că refuzul vaccinării poate fi comparat cu un atentat la siguranţa naţională, El a subliniat că vaccinarea nu numai că nu e cea mai bună metodă de a ne proteja împotriva bolilor grave, ci este singura. Iar asta cu atât mai mult cu cât, Caraşul a avut din nou câteva cazuri de rujeolă în toamnă, care au fost un semnal de alarmă că oricând ne putem confrunta cu o situaţie similară cu cea din 2016 sau chiar mai gravă. Popovici a spus că soluţia ar fi o lege, ca în alte ţări europene, unde se aplică tot felul de amenzi, iar copilul nu mai este primit în colectivitate: „În Germania, în Austria şi în Italia, aşa se procedează, iar acolo nu sunt aceste probleme. Până nu avem şi noi reguli stricte, nu vom avea un procent bun de vaccinare, asta trebuie să înţelegem. Nu medicii de familie sunt de vină“.

Rând pe rând, medicii de familie au semnalat cazuri şi au ridicat o serie de probleme pe care le întâmpină în momentul în care se izbesc de refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copiii. Ei au fost revoltaţi că sunt unii părinţi care vin cu tot felul de scuze pentru a amâna vaccinarea, atunci când sunt invitaţi la cabinet. Majoritatea celor care nu vor să-şi vaccineze copiii invocă fie că au febră, fie că tuşesc ori sunt plecaţi, nu au timp sau copiii sunt aglomeraţi cu temele la şcoală. În acest context a venit soluţia constituirii unei comisii care să ţină sub control procesul de vaccinare.

Întrebat zilele trecute dacă s-a reuşit înfiinţarea comisiei respective, Miloş a spus că încă nu există un cadru legal: „Nu am reuşit să constituim comisia, fiindcă în momentul în care emiţi un act administrativ trebuie să ai şi o bază legală, iar noi nu avem, deocamdată, această bază legală de constituire a comisiei. Noi am gândit-o ca o comisie largă, dar nu renunţăm la această idee, pentru că este oportună şi vine în întâmpinarea cazurilor grave ce pot fi fatale, mă refer nu doar la viroze, gripă, pneumonie, ci şi la alte boli grave, rujeolă, de pildă, ce poate fi prevenită prin vaccinare“.

Alexandra Gorghiu