Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Componentul echipei de fotbal american Timişoara 89ers şi-a propus să înfiinţeze Reşiţa Locomotives.

JURNAL DE CARAŞ-SEVERIN: Cum aţi ajuns să practicaţi fotbalul american, un sport mai puţin popular în România?

RAUL SILADI: Din curiozitate, la început. După ce am urmărit mai multe meciuri la televizor, m-am documentat asupra regulamentului. Care nu este aşa de complicat, aşa cum s-ar crede. Pare ciudat, fiindcă nu suntem obişnuiţi cu el. Se întâmpla în urmă cu aproape trei ani. Încet, încet mă atrăgea tot mai mult. Cu alte cuvinte am prins gustul fotbalului american. Care este chiar un sport de echipă, pentru că la aplicarea schemelor tactice trebuie să participe toţi jucătorii, din toate liniile. Dacă unul nu se implică, conform sarcinilor primite, acţiunea eşuează. Un sport care se bazează pe viteză, forţă, agilitate, inteligenţă.

 

JCS: Ce a urmat?

R.S.: M-am dus la un meci al echipei Timişoara 89ers. Am văzut astfel o partidă pe viu, cum se zice. Am întrebat dacă pot să vin şi eu la antrenamente. Şi, am fost primit cu căldură. Pentru că am avut norocul să dau peste nişte oameni deschişi la minte, nu nişte brute cum s-ar crede. Sigur, este vorba şi de descărcare a energiilor negative. Dar, poate vă surprinde, nu este mai violent ca fotbalul, spre exemplu. Una este să plachezi un adversar, chiar şi mai dur, conform regulamentului, şi alta e să loveşti nesportiv. Sigur, avantajul este că purtăm un echipament de protecţie şi atacurile sunt corecte. Ei bine, după mai bine de trei ani, m-am cam săturat să fac naveta. Şi, atunci, m-am gândit că, la un oraş ca Reşiţa, de circa 70 de mii de locuitori, pot găsi cel puţin 20 de persoane interesate să joace fotbal american.

 

JCS: Care sunt paşii pe care i-aţi gândit pentru materializarea acestei iniţiative?

R.S.: Am făcut o pagină de Facebook. În acelaşi timp, am vorbit cu toţi prietenii, cunoscuţii care ar fi interesaţi să transmită mai departe mesajul meu. Şi, am zis să ne întâlnim miercurea, de la ora 19, prin amabilitatea oficialilor Clubului Sportiv Municipal Reşiţa, pe terenul de atletism din Complexul „Francisc Vaştag“. La început vor fi nişte întâlniri, cam două-trei săptămâni.

 

JCS: Condiţii de vârstă?

R.S.: Nu există limită de vârstă. Cu precizarea că, în primă fază aşteptăm tineri de minim 17-18 ani, adolescenţi şi vârstnici, fără limită de vârstă. Eu, spre exemplu, am 39 de ani. Cine vrea să facă mişcare, să facă sport este binevenit. Şi, încă ceva. Nu există condiţii de greutate. Chiar este nevoie, pentru anumite posturi, de persoane cu o greutate peste cea considerată normală. Ca o paranteză, vreau să vă spun că avem deja o grupă şi de pitici, dornici să practice fotbalul american. Unii şi-au luat şi echipament.

 

JCS: Apropo de echipament, la ce preţ se ridică?

R.S.: Preţurile sunt diverse, în funcţie de calitate, fireşte, ca orice echipament sportiv. Cel pe care îl port eu se ridică la circa 800 de euro. Însă există echipament nou şi la circa 280-300 de euro, depinde de promoţie. Fac precizarea că, o anumită perioadă de timp, antrenamentele nu vor necesita echipament de joc. Fiindcă vor fi axate pe tehnică pe simulări de placaje… Deci, potenţialii practicanţi ai acestui sport nu trebuie să se sperie, să aibă o reţinere în acest sens. Oricum, cinci-şase rânduri de echipament le voi cumpăra eu, din banii mei.

 

JCS: Clubul este constituit, cu acte în regulă?

R.S.: Sunt în stare avansată cu documentele. Iar pe la jumătatea lunii octombrie a.c., când vom fi legal constituiţi, vom trece să facem postere, afişe, să popularizăm mai în forţă această activitate. Aici vreau să remarc interesul dumneavoastră, al Jurnalului de Caraş-Severin, pentru susţinerea fotbalului american la Reşiţa.

 

JCS: Este obligaţia noastră faţă de cititori să susţinem orice domeniu. Totuşi, nu pot să nu vă mai pun o întrebare. Cum se împacă profesia de medic stomatolog, cu fotbalul american?

R.S.: Perfect. Se completează excelent.