Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nu este vorba despre vreo minune pe care n-a reușit-o nici Udrea, de pe tocuri, nici Dăncilă de pe bicicletă, ci despre folosirea unui termen de specialitate, vizavi de turnarea stratului de asfalt pe partea carosabilă a Drumului Județean 581!

Întrebat când vor începe lucrările la DJ 581 (Secășeni-Ticvaniu Mare-Grădinari), Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a precizat: „S-a dat ordinul de începere pentru asfalt, pentru stratul final“, informația fiind completată de Maria Cristina Mocanu, consilier principal la CJ CS: „La 581 s-a dat ordinul de reluare a lucrărilor, de la jumătatea lui martie. E un stadiu fizic de 82%. Dacă se mai încălzește, se toarnă stratul de uzură. În mod normal, estimăm noi undeva în iulie anul acesta să fie gata“.

De ce durează atât? Pentru că tipul de asfalt folosit nu poate fi turnat decât cu grijă, în anumite condiții de temperatură, motiv pentru care constructorul a fost „rugat să facă, pe porțiuni mici, niște teste. Pentru că vorbim și de un strat superior care se pune pe autostradă. Și atunci mai au foarte puțin. Bine, noi am estimat, asta nu înseamnă că dacă ei nu pot să se miște mai repede. În primul, rând interesul constructorului este să toarne cât mai repede, să finalizeze ca să încaseze și banii“, a precizat Cristina Mocanu.

„Vă mai spun că alocarea sumelor pentru cheltuielile neeligibile pe acest proiect, unde noi cerem constructorului să termine a căzut la ședința trecută și am lăsat această cerere, aprobare pentru împrumut, pentru că nu avem banii, am lăsat-o pentru ședința ordinară viitoare. Deci noi am pregătit toate demersurile și constructorul începe lucrul. Stratul de uzură este foarte pretențios și nu putem să facem compromisuri. Dacă noaptea este frig, asfaltul trebuie să fie cald. Lucrarea se va termina! De asemenea, la 608 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor și o să vedeți cât de curând o asfaltare serioasă“.

Bejeriță a fost adus pe calea cea bună

Și dacă tot a fost adusă în centrul atenției partea drumurilor județene, s-a adus în discuție și numele omului de afaceri Ion Bejeriță, despre care Romeo Dunca spune că a reușit să-l dea pe brazdă: „L-am adus pe calea cea bună! Să știți, cu eforturi foarte mari. Pentru că așa cum am mai spus, eu n-am nimic cu Bejeriță! N-am nimic cu nicio firmă! Eu am cu respectarea obligațiilor și cu lucrul de calitate. Și, da, Bejeriță acolo cred că va duce lucrarea până la capăt. Sper asta, oricum acum sunt mult mai încrezător decât la început, datorită eforturilor pe care să știți că le-am făcut. Chiar dacă proiectul a fost început pe vremea trecută, noi am lucrat foarte mult să ținem în parametri. În 10 martie am organizat o ședință foarte dură, la care a participat și prefectul, și toată lumea. Pentru că am vrut să punctăm faptul că proiectul prost făcut și prost recepționat trebuie upgradat și trebuie făcut în așa fel încât să poți să te folosești de el. În 11 aprilie, reprezentantul nostru de la Drumurile Județene a fost pe Semenic să vedem, și am avut discuții cu Axela să vedem dacă poate să înceapă lucrarea, chiar a nins, au fost temperaturi negative, cred că le-am dat ordinul de începere și acolo, pentru acea asfaltare. S-a ajuns la concluzia că încep lucrul fără asfalt, adică pregătesc terenul, curăță gropile. Vor asfalta când vremea se va încălzi. Sper și acolo, ca până la finalul lunii mai să fie reparat în limita sumei de 750.000 de lei cât a fost licitația, cu cheltuielile cu creșterile de prețuri de acolo“.

JCS-Antoniu Mocanu