Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cinci filme ale lui Francisc Csonka despre industria Reşiţei, digitalizate de Andrei Bălbărău.

Din primăvara lui 1963 şi până în anul 2000, Francisc Csonka a fost fotograful uzinei reşiţene. În acest interval, a realizat fotografii şi filme care acum au valoare de document. O mai veche dorinţă a sa era ca filmele să-i fie transpuse în format digital pentru ca acestea să nu se piardă, iar lumea să vadă ce a fost cândva Reşiţa.

Prin strădania lui Andrei, cel care se ocupă de Muzeul Cineastului Amator, cinci dintre filmele realizate de Francisc Csonka pot fi vizionate pe internet. Cu tehnica de care dispune muzeul, Andrei a lucrat la digitalizarea filmelor de-a lungul ultimelor luni. „L-am cunoscut pe dl. Csonka prin intermediul mass-media şi am hotărât să digitalizăm filmele. Am reuşit acest lucru şi am păstrat şi filmele pe peliculă”, aflăm de la Andrei.

Acesta se arată deschis spre a digitaliza şi alte filme despre Reşiţa şi nu numai. Iată de ce adresează celor care dispun de asemenea filme invitaţia de a trece pragul muzeului aflat în incinta Universităţii „Eftimie Murgu”. De asemenea, ne invită pe toţi să vizionăm filmele lui Francisc Csonka. Lui Andrei i-ar plăcea tare mult să poată realiza un documentar cu cei care se recunosc în aceste filme.

Ce filme putem vedea? „Jubileu 2000” este o peliculă alb-negru realizată în 1985 cu ocazia producerii celui de-al 2000-lea motor diesel. „Cei cu care ne mândrim” este un film color prezentând secvenţe din procesul de producţie şi chipuri sugestive de muncitori. „Centrifuga” prezintă povestea realizării unei maşini de turnare a bucşelor din bronz. Maşina a devenit invenţie şi a eficientizat procesul de producţie, realizând economii anuale de două milioane de lei. „Tribologia în ICMR” prezintă munca de cercetare din cadrul uzinei. Din „distribuţie” face parte şi Ceauşescu, suprins în vizită la halele Câlnicel, motiv de mândrie maximă pentru Francisc Csonka. „Turnarea statică a cuzineţilor” a fost realizat împreună cu ing. Francisc Delfi de la secţia Metalurgic a UCMR. Filmul descrie procesul de fabricare a cuzineţilor mici şi mari, fiind prezentat în 1985 la conferinţa naţională a turnătoriilor de la Cluj.

Dorinţa lui Francisc Csonka de a-şi vedea filmele în format digital începe să devină realitate graţie muncii lui Andrei. Francisc Csonka mai are însă o dorinţă: aceea a unei expoziţii cu fotografiile sale. Se gândeşte cineva la asta sau poate dl. Csonka ar trebui să-i scrie lui Moş Crăciun?