Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Litoralul românesc este ocolit de turişti şi în 2014. Reşiţenii care şi-au rezervat deja vacanţa pentru această vară au optat îndeosebi pentru insulele greceşti Creta şi Zakynthos, însă au existat şi cereri pentru oraşul de pe malul Mediteranei, Alanya, din sudul Turciei.

„Deşi preţurile sunt puţin mai mici pe litoralul nostru, până la această dată (20 mai n.r.) nu am vândut prea multe pachete pe România. În schimb, Grecia a mers foarte bine, urmată de Turcia”, ne-a declarat Louisa Laeş, agent de turism, la o agenţie din zona Universalul Vechi.

Dacă faceţi însă parte din categoria celor care nu s-au hotărât încă în privinţa concediului de vară, este bine de ştiut că doar până la sfârşitul lunii tour-operatorii mai oferă reduceri de până la 20% pentru pachetele estivale. Să vedem însă câţi bani trebuie să scoată din buzunare un cuplu care-şi doreşte să petreacă o săptămână în insula grecească Creta. Preţurile pentru şapte nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu servicii all inclusive, costă 878 de euro pentru doi adulţi, şi ajung la 1.157 de euro la un hotel de patru stele. Tarifele includ zborul cu avionul din Timişoara şi taxele de aeroport. Zakynthos este o altă destinaţie deosebită, fiind considerată una din cele mai însorite insule ale Greciei. Aici, şapte nopţi într-un complex de vile, cu bucătărie proprie, costă 761 de euro pentru două persoane, şi 1.186 de euro pentru cazarea la un hotel de trei stele, cu servicii all inclusive. Preţuri asemănătoare oferă şi hotelierii turci. Pentru o săptămână în Alanya, un cuplu plăteşte 885 de euro, 1.195 de euro pentru 11 nopţi şi 1.369 de euro pentru 14 zile. În preţ este inclus transportul cu avionul din Timişoara, asigurarea medicală şi taxele de aeroport.

Ceva mai mici, preţurile pentru staţiunea Mamaia încep de la 750 de lei de persoană pentru şapte cazări cu mic dejun şi pot ajunge la 1.080 de lei pentru cinci cazări all inclusive, pentru rezervări până la data de 31 mai. Cunoscută ca fiind mai mult o staţiune pentru familişti, hotelierii din Eforia Nord pun la dispoziţia turiştilor sejururi de cinci şi şase nopţi la preţuri cuprinse între de 226 şi 456 de lei/persoană.

Roxana Bălan Nafiru