Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit cifrelor oficiale, cele mai multe dintre cursurile organizate anul trecut în județ au vizat formarea ca lucrător comercial!

Anul trecut, 644 de cărășeni au urmat diferitele programe de formare profesională organizate prin intermediul centrelor specializate pentru formarea adulților din județ, dar și prin centrul propriu al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dintre acestea, 591 sunt șomeri, iar 53 sunt persoane beneficiare de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie.

Potrivit AJOFM CS, anul trecut au fost organizate 36 programe de formare profesională gratuite, dintre care 25 programe de calificare/recalificare și 11 programe de inițiere, perfecționare sau specializare. Cei mai deschiși spre cursuri au fost șomerii cu studii profesionale, liceale sau postliceale, în proporție covârșitoare de 77,33% (din cei 591), urmați de cei cu studii gimnaziale – cu 10,32 procente, de cei cu mai puțin de 8 clase – 7,61%, pe ultimul loc situându-se cei cu studii superioare, cu un procent de 4,74%. După criteriul vârstei, cei mai deschiși spre o nouă calificare au fost șomerii cei mai tineri, cu vârsta sub 25 de ani, care au fost aproape jumătate din cursanți (48,90%), urmați de cei peste 45 de ani (22,84%). Mai puțină deschidere au manifestat cei între 30 și 35 de ani (4,40%), urmați de cei între 35 și 45 de ani (9.81%), și de segmentul 25-30 (cu 14,05 procente).

Meseriile/ocupațiile, în funcție de numărul de participanți, pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru șomeri în anul 2022, sunt: lucrător comercial – 10, ajutor bucătar – 4, operator introducere, validare și prelucrare date – 3, îngrijitoare bătrâni la domiciliu – 3, competențe antreprenoriale – 2, competențe informatice – 2, competențe antreprenoriale, financiare și juridice – 2, îngrijitor spații verzi – 2, agent de securitate, inspector securitate și sănătate în muncă, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, femeie de serviciu, mecanic vulcanizator, electrician exploatare medie și joasă tensiune, competențe comune – limba română și frizer – câte unul.“, informează AJOFM CS.

Detalii despre cursurile de calificare care pot fi organizate în județ se pot obține de pe site-ul www.anofm.ro, la secțiunea aferentă agenției cărășene.

JCS-A.M.