Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Iar pentru a apăra puținii bani ai județului de foametea salarială a unora dintre bugetari, Romeo Dunca a cerut sprijinul pentru o apărare corectă în instanță. Chiar și așa, ca de obicei, era să nu-l primească!

67 de salariați ai Consiliului Județean au dat în judecată instituția pentru că își doresc salarii mai mari decât permite întregul buget al unității administrative!

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a dorit suplimentarea ordinii de zi a ședinței extraordinare din 8 aprilie cu un proiect pentru ca județul și șeful județului să beneficieze de apărare în instanță, în câteva dosare deschise de 67 de angajați ai forului care își doresc salarizare la nivelul CJ Cluj sau Dâmbovița. „Noi nu avem posibilitatea să le dăm astfel de salarii și Biroul Juridic de asemenea nu poate să se ocupe și de această problemă.“, a conchis Dunca. „Deci, dle președinte, să înțeleg așa: achiziționăm servicii juridice ca să ne apărăm de oamenii noștri! Sună frumos, nu?“, a întrebat, retoric, consilierul Ioan Crina.

Este vorba despre acțiuni inițiate de sindicatul Forța Legii, la care au achiesat 67 dintre angajații CJ, atât din aparatul de lucru, cât și de la Resurse Umane, chiar și de la Biroul Juridic. De unde rezultă că e greu să fii apărat în instanță, ca județ, tocmai de cei care te-au dat în judecată.

Consilierul Crina a fost lămurit și vizavi de obiectul acțiunilor, echivalarea salariilor lor de bază cu ale celor de la Consiliul Județean Cluj, Dâmbovița. Ceea ce înseamnă, practic, dublarea acestora, după cum a detaliat liberalul Mircea Teodorescu.

Văzut oarecum constrâns să sară în luntre cu Dunca, Crina a subliniat că vrea neapărat ca în hotărâre să se precizeze expres că șeful județului e apărat numai în afacerea cu salariile, nu și pentru alte dosare. După ce-a fost lămurit că lucrul acesta era deja imprimat în proiectul de hotărâre, a fost de acord, astfel că documentul a trecut cu brio.

În conferința de presă ulterioară ședinței, șeful județului a relatat pe larg situația: „Cei de la sindicatul Forța Legii au inițiat o acțiune pentru a ne obliga, ca și Consiliu Județean, să plătim salariile după modelul celor de la Cluj. Vă dați seama că am fi foarte încântați să facem acest lucru, dacă am avea veniturile Clujului și realizările Clujului. Până atunci trebuie să ne raportăm la veniturile noastre, realizările noastre. Sigur, și realizările sunt în funcție și de posibilitățile financiare în primul rând, și de interesul pe care conducerea de la București o are pentru județul nostru, pentru a ne finanța proiectele. Nu poate fi vorba să plătim astfel de salarii, nu avem cum să suportăm așa ceva.“

Cu alte cuvinte, unii dintre sindicaliștii din CJ și-ar dori să beneficieze de grila maximă de salarizare. Dunca a explicat: „De exemplu, ce am întrebat eu, vor undeva ca cei care au 7.000 să aibă 14. Deci aproape dublu. Vă dați seama, cu banii de care dispunem, nu ne-am acoperi nici anvelopa salarială. Oricum, anvelopa salarială a scăzut, s-a tot strâns în acești 4 ani, pentru că o parte din persoane au ieșit din sistem, angajări nu s-au mai făcut. Ăsta este și motivul pentru care s-au realizat o parte din economii pe care le vedeți acum la lucrările de reparații ale drumurilor județene. Pentru că, deși tot 12 milioane de lei am primit și anul acesta, am contribuit din excedent cu 19 de milioane. Deci bugetul astăzi pentru repararea drumurilor județene este de 31 de milioane de lei, adică aproape cât am primit în ultimii 3 ani de la Guvern.“

De ce doar cei 67 din cei 159 de angajați? Atât pentru că doar ei fac parte din sindicatul cu pricina, cât și „probabil că unii sunt conștienți că nu se poate, sau poate că aceia sunt afectați. Nu știu, nu cunosc amănunte, dar știu că nu putem să plătim astfel de salarii!“, a încheiat Dunca.

JCS-A.M.