Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Angajații Agenției au protestat împotriva discriminării salariale, împreună cu colegii din celelalte agenții județene din țară!

Omiși, împreună cu angajații Arhivelor Naționale și cei ai Rezervelor de Stat din textul OUG 128 din 28 decembrie 2023 privind „unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară“, angajații Agențiilor pentru Protecția Mediului au încercat de atunci cu vorba bună, dar în zadar, să determine autoritățile să corecteze situația. Proiectul de lege PL-x nr.67/2024, menit să repare lucrurile prin modificare OUG 128, a trecut de Senat încă din februarie, dar s-a împotmolit în Camera Deputaților. La finele lunii aprilie, vicepreședintele Federației PUBLISIND, Roland Șoavă, a avertizat autoritățile că „85% dintre salariații APM au semnat pentru declanșarea de proteste. Dacă se întârzie și nu vom ajunge începând cu 1 iunie la același nivel de salarizare cu colegii noștri din deconcentrate vom intra în grevă generală. Știți ce înseamnă Agenția pentru Protecția Mediului: reglementăm tot ce înseamnă firme, administrație centrală și locală, infrastructură mare și mică!“

Întrucât situația a rămas de atunci neschimbată, cei circa 1.400 de angajați ai APM din țară, între care și cei 23 din Reșița, au protestat, azi, în intervalul 10-12, în fața sediului Agenției din Moroasa. Urmează, în caz că revendicările nu le vor fi satisfăcute, un miting în 23 mai, la București în fața Guvernului și, eventual, alți pași legali rămași până la greva generală. Potrivit lui Roland Șoavă, începând cu anul 2010, personalul celor 42 de APM din țară a tot scăzut, de la 2.600 de angajați la circa 1.400 în prezent, salariile acestora fiind cuprinse între 3.500 și 5.000 de lei, în funcție de vechime.

JCS-Walter Fleck