Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Bellezza” lui Ovidiu Batista și alte trei lucrări în „Viața zidurilor în spațiul public”. Este vorba despre cartea editată recent de agenția de media „Save or cancel” din București prin feeder.ro și cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)!

În luna august, Cristina Popa și Andrei Racovițan lansau un apel deschis prin care se dorea mediatizarea de lucrări de street art din întreaga țară. Apel la care răspundea și fotograful reșițean Petre Dalea. „Am trimis fotografia acelei lucrări pentru că e o imagine frumoasă, făcută de un pictor destul de cunoscut și arată bine din punct de vedere fotografic. Era un apel deschis la nivel național, nu votau doar reșițenii. De aceea era important să fie o imagine potrivită pentru toată lumea, nu ceva foarte abstract”, a punctat artistul criteriile prin care a selectat lucrarea.

Și nu a greșit pentru că „Bellezza” s-a clasat pe primul loc cu 773 de voturi, la mare distanță de locurile 2 și 3, înfățișând lucrări din București care au obținut 165 de voturi, respectiv 154. De altfel, doar primele trei locuri urmau să fie publicate în carte. Numai că, după încheierea apelului, inițiatorii acestuia i-au solicitat fotografului reșițean să le trimită și alte fotografii pentru a fi publicate. Astfel că, în cartea apărută recent, mai apar o lucrare pictată pe un bloc de pe str. Sportului, cea de la Colegiul „Traian Lalescu” și cea de pe lateralul casei cu etaj de pe str. Parâng, în spatele Centrului UBB.

Pentru 2023, Cristina Popa și Andrei Racovițan vor să realizeze o hartă „Un-hidden street art in Romania”, în care vor apărea cel puțin zece fotografii cu lucrări din Reșița. Petre Dalea a trimis deja „material” pentru proiectul aflat în lucru și în care s-ar putea implica efectiv. Până atunci însă, cartea publicată recent poate fi achiziționată de pe feeder.ro. În cele 100 de pagini, pot fi văzute fotografii din șapte orașe și pot fi lecturate interviuri cu Tobias Barenthin Lindblad, autor de cărți de graffiti și street art, și cu artistul ceh Jan Kaláb. Alături de ei, fotografiile realizate de Petre Dalea, artistul care, vrând-nevrând, pune Reșița pe hartă.

JCS-Ionel Ivașcu