Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Perspectivele nu sunt promițătoare, pentru că un astfel de dosar ar putea trena un an, doi sau chiar trei!

După cum relatam la începutul lunii februarie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a decis să nu prelungească termenul de valabilitate al Licenței de concesionare nr. 3079/2002 pentru exploatarea apei minerale terapeutice din perimetrul Băile Herculane IA-IB, având ca titular societatea Hercules SA. Intens mediatizat într-o primă fază, subiectul a intrat între timp într-un con de umbră, așa cum se întâmplă în situațiile în care sunt păreri multe, dar soluții puține.

Întrebat, în cadrul ședinței de azi a Colegiului Prefectural, „care mai e situația la Băile Herculane“, șeful Compartimentului pentru Inspecție Teriorială (CIT) Caransebeș din cadrul ANRM, Viorel Stoica (foto) a răspuns, cu tot respectul, că „este la fel de proastă, cum a fost și până acum“. Potrivit acestuia, urmează ca în 27 mai să aibă loc, la București, „o discuție vizavi de ce se va întâmpla mai departe“, despre care nu e însă foarte optimist. „Din păcate lucrurile se vor mișca, așa văd eu lucrurile, prost! Pentru că, fiind dată în judecată Agenția, va fi foarte greu. Termenele la judecăți le cunoașteți. Un asemenea proces poate să dureze un an, doi, trei… timp în care nu putem să dăm acele resurse în administrarea altcuiva.“, a precizat Stoica.

În ceea ce privește varianta alternativă, reprezentată de un foraj de la Afrodita și Diana, Stoica s-a arătat „un pic reticent, pentru că apa de acolo nu are temperatura și calitățile terapeutice pe care le au forajele omologate, consacrate“. Din perspectiva inspectorului superior, de altfel singurul angajat al CIT Caransebeș, nu s-ar fi ajuns în această situație dacă s-ar fi optat, așa cum recomandase, pentru prelungirea licenței cu un program de măsuri bine stabilite „așa cum trebuie, nu povești“. „Ori, lucrurile astea se fac cu bani! Din păcate până acum au fost numai povești! Adică, ce am scris noi și ce am constatat acolo, este un pic de dezastru!“, a conchis Stoica.

Nu de aceeași părere a fost cea căreia nu i s-a prelungit licența, Hercules SA (în reorganizare), care prin administratorul judiciar SCP PDA Insolvency SPRL a chemat în judecată ANRM.

Cât despre discuțiile avute la nivel local, prefectul Ioan Dragomir le-a rezumat astfel: „Din câte știu, lucrurile s-au împotmolit în a realiza o colaborare între Consiliul Județean și Primăria Băile Herculane. Intenția la nivel de CJ a fost mai mult declarativă, cei de la Herculane – Primăria și CL – își doresc cu mai multă ardoare preluarea activității dar, vom vedea ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Cred că până la urmă toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă la 9 iunie și, probabil își vor schimba politica!“

JCS-Walter Fleck