Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Crucea lui Herglotz – monumentul de pe Dealul Crucii –, care oferă o vedere unică asupra Reşiţei Montane (Oraşul Vechi), va fi reabilitată, iluminată, zona va fi curăţată de buruieni, urmând să fie construit un podeţ de panoramă ca la Ponton Casa Baraj, Văliug!

Vorbind despre proiectele de viitor ale Reşiţei, primarul Ioan Popa spune că „funicularul nu este singurul lucru pe care-l avem în minte! Vrem să reabilităm Crucea lui Herglotz şi să facem din spatele Casei de Cultură un traseu, un drum al crucii, aşa cum e el în Gărâna şi în multe alte părţi, ca să legăm, printr-un traseu de mobilitate alternativă, o zonă de cealaltă a oraşului“.

Omul de cultură Erwin Ţigla, preşedintele Forumului German, i-a spus primarului că „de la Crucea lui Herglotz eu aş vedea, tot aşa, cum este şi la Văliug, un fel de mic ponton în aer, să se vadă şi oraşul vechi. Pentru că de acolo, de sus, vezi practic tot ceea ce înseamnă Reşiţa Montană, deci partea de sus a oraşului. Ştiţi că m-am luptat cel puţin 20 de ani ca să luminez acea cruce. Am vorbit cu toate administraţiile, şi cu TMK, şi alţii. N-am reuşit! Probabil cu proiectul acesta va fi şi iluminat tot ansamblul“.

Edilul a precizat că lucrurile sunt deja pe drumul cel bun: „Acum câteva zile a fost o firmă care este specializată pe monumente istorice să vadă locaţia. Avem bugetată deja lucrarea de reabilitare a monumentului! Dacă oamenii zic da, o facem, îi dăm drumul la treabă. Vom face şi iluminatul, şi acea panoramă, acel podeţ de panoramă, şi vom defrişa toată vegetaţia crescută parazitar şi haotic în jur. Şi reşiţenii vor descoperi Crucea lui Hrerglotz aşa cum au descoperit şi Poiana Golului. Pentru că atunci când am dat drumul la festivalul Custom, din Poiana Golului, opt din zece oameni care au fost acolo nu mai fuseseră niciodată. Eu cred că 90% din populaţia Reşiţei nu a urcat în Poiana Golului. De aia le-am făcut treptele, le facem accesibilitate şi din drumul care merge pe lângă UCMR în sus, şi tot noi am făcut drumul care vine de la Doman acolo. Vom găsi lucruri cu care s-o facem atractivă şi tentantă, primăvara asta s-a organizat primul concurs de urcare a treptelor, la care au participat vreo sută de persoane. Şi eu cred că fiecare bun pe care-l avem în oraşul ăsta trebuie exploatat“.

JCS-A.M.