Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Fostul de acum manager al spitalului din Caransebeș, Adrian Dumbravă, a prezentat un bilanț al celor trei ani în care a condus unitatea sanitară!

În 2021, când a preluat Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, Dumbravă a găsit datorii de aproape 15 milioane de lei. Printr-un management lăudat de multe ori chiar și de primarul Felix Borcean, Dumbravă a reușit, trei ani mai târziu, să lase spitalul la zero, dacă nu chiar pe plus, în ce privește situația financiară. „Așa da!”, spun chiar și cei de la Ministerul Sănătății, după cum am aflat de la fostul manager. „La 31 martie 2021, datoriile spitalului erau de peste 12 milioane de lei la furnziori și peste 2 milioane către bugetul de stat, în jur de 15 milioane datorii. Astăzi, 1 iulie, datoriile sunt de 1,59 milioane lei facturi mai mici de 60 de zile, din luna mai cele mai vechi. Sumele pe care spitalul le are de încasat de la Casa de Sănătate pentru luna iunie, pe care le primim începând cu data de 10 iulie, sunt de peste 2,4 milioane de lei. Asta înseamnă că spitalul rămâne cu un excedent de aproape 1 milion de lei, așa îl las eu. Dacă în 2021, la Ministerul Sănătății, spitalul din Caransebeș era dat ca exemplu de <<așa nu>>, acum cu mândrie spun că suntem la <<așa da>>!”, a specificat Adrian Dumbravă, conform căruia în această situație s-a ajuns grație unui efort conjugat management-cadre medicale-Primărie-Consiliul Local. De precizat că în cei trei ani, spitalul din Caransebeș nu a beneficiat de ajutor de la nivel central pentru ștergerea datoriilor, așa cum s-a întâmplat la Reșița.

Misiune îndeplinită, consideră fostul manager, ceea ce l-a și determinat să-și prezinte demisia, cu speranța că spitalul va continua pe același trend ascendent pe care s-a înscris de o bună perioadă. „Las spitalul cu un altfel de aer, cu un alt trend, tot ceea ce trebuie să facă cine vine e să continue și să îmbunătățească tot ce eu am făcut la spital. Decizia ca să-mi închei mandatul înainte de termenul de august 2025 a fost pur și simplu că am sentimentul că mi-am încheiat misiunea la spitalul din Caransebeș. Neavând un alt proiect în care eu să cred foarte clar, am decis să renunț. Am zis să fie după alegeri, ca să nu dăm o altă conotație demisiei mele. Plec cu un sentiment de împlinire aproape totală. Am fost ofertat de alte trei spitale mult mai mari, dar deocamdată am amânat să iau o decizie, îmi doresc o pauză de câteva concedii. Nu spun niciodată nu unor proiecte serioase. Voi rămâne în Caransebeș ca rezidență, voi fi aproape de tot ce înseamnă Caransebeș.”, a precizat Adrian Dumbravă, care a exclus să-l găsim pe lista vreunui partid la alegerile din toamnă. Nu ar spune nu însă unui rol în Executiv.

Au fost și nerealizări în cei trei ani în care a condus spitalul din Caransebeș, cea mai mare fiind în opinia sa, faptul că nu s-a reușit demararea construcției unui spital nou în Caransebeș. Cât despre ce urmează pentru spitalul din Caransebeș, Dumbravă parcă a anticipat numirea chirurgului Bhupinder Singh, fostul director medical, deocamdată ca interimar pentru 30 de zile, în funcția de manager: „Am discutat în ultima lună în fiecare zi cu directorul medical și i-am dat la liniuță absolut toate detaliile cu privire la managementul spitalului, cred că a înțeles. Ce va fi, nu știu, dacă are nevoie de date de la mine, de lămuriri, răspund prezent oricând cu sfaturi și ajutor!”

JCS-R.M.

Adaugă comentariu