Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – După cazul tragic al tinerei din Reșița care a decedat la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC) unde fusese internată pentru Covid-19, medicii care au îngrijit-o au explicat cum au stat lucrurile din punctul lor de vedere!

Tânăra de 26 de ani fusese transferată în seara de 10 decembrie de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița și a murit trei zile mai târziu. Veste care i-a făcut pe părinți, aflați în străinătate, să reacționeze pe rețelele de socializare cu acuzații grave, aceștia publicând și mesajele dintre ei și fiica lor, în care aceasta se plângea că nu poate respire, că nu i se dă apă sau că medicii și asistentele se comport urât. Mai mult, tânăra a presimțit că va pierde lupta și a cerut să fie înmormântată într-un sicriu alb.

„O lume întreagă se îngrozește cum se poate să moară la 26 de ani! În România se poate! Se moare pe bandă! Doctori și asistente care depun un jurământ fac exact opusul a ceea ce au jurat! Oamenii mor în chinuri groaznice! Departe de noi, în disperare, s-a stins fetița noastră, singurul nostru copil, un suflet frumos și minunat! Nouă ni s-a spus că a venit prea târziu, dar ar fi avut șanse dacă altfel s-ar fi purtat cu ea. Menționez că am insistat să facă ce spun ei de frică să nu se enerveze pe ea, pentru că era acolo, la mâna lor, și doar ei și ea știu ce i-au făcut. Pe ea au redus-o la tăcere! În mod sigur au legat-o după ce a sunat noaptea, ca să stea «cuminte»!!! Criminalii!!!”, a scris mama fetei pe Facebook.

Au urmat sute de reacții, cele mai multe acuzatoare la adresa medicilor caransebeșeni, astfel că aceștia s-au văzut nevoiți să explice situația și din punctul lor de vedere. Șeful de la ATI, medicul specialist Cătălin Hana, a precizat că tânăra a fost primită de la Reșița într-o stare foarte gravă, cu afectare pulmonară peste 90 la sută.

„Din ceea ce a afirmat familia și cei de pe Ambulanță, a stat două săptămâni acasă cu un tratament mai mult sau mai puțin potrivit. A fost mutată într-o rezervă, a fost pusă imediat pe mască de ventilație non invazivă. Evoluția ei a fost una oscilantă, cu momente de îmbunătățire sau desaturare. La ATI nu trebuie să ceri ajutor, la ATI toți pacienții beneficiază de atenție pentru că sunt pacienți gravi care nu se pot ridica. Am fost supărat că pacienta a fost primită cu telefon-ul în ATI, nicăieri în lumea asta pacientul de la ATI, care este grav, nu stă cu telefonul și nu are nevoie de televizor, dacă are nevoie de așa ceva eliberează locul și se duce pe secția care l-a trimis la noi și locul va fi ocupat de un pacient într-adevăr grav. Orice pacient care ajunge la ATI are prognostic grav, se distruge plămânul. Hipoxia înseamnă că nu ajunge suficient oxigen la creier, gândiți-vă ce înseamnă să fie afectat plămânul peste 90 la sută, nu mai știi de tine, nu ai cum să gândești normal”.

Celălalt medic specialist de pe ATI-ul Spitalului Municipal de Urgență, Dana Loor, care s-a ocupat de cazul tinerei, a adăugat că a acceptat transferul din start, fiindcă nu mai erau locuri la ATI la Reșița, și și-a dat seama că în următoarele câteva ore fata va avea nevoie de Terapie Intensivă și de ventilație mecanică. Loor înțelege supărarea părinților, însă în acest caz șansele de supraviețuire erau foarte mici.

„Aparținătorii nu înțeleg aceste lucruri, atâta vreme cât pacienții au o afectare mare pulmonară, peste 85-90 la sută, au sub 1 la sută șanse să supraviețuiască. Puneți-vă în postura să aveți copil și să vă spună doctorul că în trei zile moare, cum v-ați simți? Nu puteam să o las la Reșița că murea pe secție, patul care s-a eliberat la Caransebeș în decursul zilei i l-am alocat ei pentru că era tânără, n-am luat pacient de la noi de la Interne. Eu personal i-am dat să bea apă, am discutat cu ea, nu puteam să stau să fac psihoterapie cu ea. Un om bolnav poate să reacționeze și altfel. Ea a stat primele 12 ore cu mască de oxigen, avea obezitate morbidă. Aparținătorii nu înțeleg ce se întâmplă cu pacientul la nivel pulmonar și vascular, la ea s-au distrus vasele plămânului, nu a răspuns deloc la tratament. Și noi avem copii, probabil am proceda la fel ca părinții ei, am căuta vinovați pentru moartea copilului printre cei care i-au tratat”, a spus medicul ATI, Dana Loor. Aceasta a mai adăugat că s-a folosit tratamentul cu Remdesivir pentru că acest medicament se administrează momentan în spitalele Covid.

Managerul SMUC Valentina David și directorul medical Singh Buphinder au prezentat condoleanțe familiei, concluzionând că medicii caransebeșeni au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a o salva pe tânără. Până acum, la Caransebeș au fost tratați peste 1400 de pacienți cu Covid, 150 pierzându-și viața.

JCS-R.M.