Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – DIICOT a dispus efectuarea urmăririi penale față de 16 persoane din PSD Caraş-Severin! Printre acestea se află parlamentarii Luminiţa Jivan şi Ionuţ Chisăliţă, fostul secretar al PSD, Codrin Ştefănescu, dar şi primari ai unor localităţi, şefi de instituţii!

La ieşirea de la audieri, şefa PSD Caraş-Severin ne-a spus că nu face declaraţii despre anchetă: „M-am prezentat la audieri, am răspuns întrebărilor, vedem ce va fi“. Iar Codrin Ştefănescu spunea că „Astfel de anchete legate de numiri și deznumiri cum este cea din cadrul PSD Caraș-Severin au loc peste tot în țară. Sunt convins de nevinovăția colegilor mei şi sper să rămână uniţi“.

Oamenii legii spun că „la sfârșitul anului 2018, la nivelul județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop obținerea unor profituri materiale prin subordonarea cât mai multor instituții publice (prin șantajarea conducătorilor acestor instituții), care să le asigure accesul la banii publici și, implicit, posibilitatea de a-i împărți între membrii grupului. Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv. Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș-Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării“.

Mai mult, anchetatorii susţin că „Înlocuirea șefilor instituțiilor se putea realiza doar în situații excepționale, respectiv în cazul săvârșirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave. Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracțional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârșite de către conducătorii instituțiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcțiile deținute. Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului creau presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor“.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de Procedură Penală. Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

JCS- N.C.