Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – „Oamenii Drumului Terra Banatica“ este titlul filmului realizat de Mircea Gherase, în colaborare cu Tăşuleasa Social. Filmul a fost prezentat în nouă oraşe din Statele Unite ale Americii, iar din iulie rulează şi în ţară!

Mircea Gherase, caransebeșean la origine, este cel care a realizat primul lungmetraj despre drumul care uneşte nu doar localități, ci şi oameni: Via Transilvanica. Vara trecută, Mircea Gherase a filmat cel mai lung tronson din Via Transilvanica, cel care străbate judeţul Caraş-Severin. Ideea realizării acestui film a venit de fapt acum câteva luni, fiind şi povestea acestui grandios proiect care a acumulat peste patru ani de muncă asiduă. Filmul a avut premiera în Statele Unite ale Americii, cu sprijinul comunităţi româneşti de acolo.

Începând cu luna iulie a acestui an, „Oamenii Drumului Terra Banatica“ rulează şi în mai multe oraşe din România. Pe data de 8 octombrie, iubitorii de drumeţii îl pot întâlni pe Mircea Gherase la Alba Iulia, cu prilejul evenimentului Via Transilvanica Day, aceasta fiind ziua când Via Transilvanica va fi dată în folosinţă şi, totodată, momentul de început al unei noi ere turistice în domeniul drumeţiilor din ţară.

„Hai pe 8 octombrie la Via Transilvanica Day și întâlnește-te cu Mircea Gherase! Mircea Gherase este un iubitor al naturii și al activităților sportive în aer liber. Este un vechi prieten al organizației noastre, un om care a documentat foto-video mare parte din amenajarea traseului. În vara anului 2021, a filmat amenajarea celui mai lung tronson de VT, județul Caraș-Severin, județul în care s-a născut și unde a crescut. După câteva luni, a venit la noi și ne-a arătat un teaser al unui posibil film despre Via Transilvanica. Am căscat gurile de uimire și am zis că un asemenea film s-ar putea să zică povestea proiectului nostru exact așa cum este și am decis împreună că vrem să îi aducem pe ecrane. Așa s-a născut filmul «Oamenii Drumului Terra Banatica». Filmul a avut premiera mondială în SUA, într-un turneu organizat de comunitatea diasporei române, care l-a primit cu mare entuziasm, iar din iulie, filmul a început să călătorească pe diverse ecrane din țară“, au transmis cei de la Via Transilvanica pe pagina de Facebook. JCS-Nicoleta Moraru