Caraş-Severin, Romania

SOCOL – GEC Nera sensibilizează autoritățile responsabile cu protecția și conservarea naturii!

Recent, zona de protecție integrală Balta Nera – Dunăre a fost supusă unor acțiuni de ecologizare, monitorizare a stării factorilor de mediu și promovare a ecoturismului în zonă. Acțiunea a fost organizată de GEC Nera, în cooperare cu Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă și TVR Timișoara. Informațiile pe care cei 15 elevi le-au colectat în cadrul fișelor de monitorizare vor fi procesate de către GEC Nera. Astfel, va fi întocmit un raport care, ulterior, va fi pus la dispoziția autorităților cu responsabilități directe în protecția și conservarea naturii în rezervația naturală Balta Nera – Dunăre.

„Monitorizarea alternativă a mediului prin activități de voluntariat este o activitate care aduce pe masa factorilor de decizie informații din sfera societății civile despre starea patrimoniului natural din Clisura de Sus a Dunării și despre nivelul de implicare a autorităților în conservarea acestui patrimoniu”, declară președintele GEC Nera, Cornel Popovici Sturza.

Anișoara Georgevici, directoarea liceului din Moldova Nouă, a subliniat importanța acțiunilor de acest gen, întrucât ele vin în sprijinul dezvoltării ecoturismului pe plan local, iar rezervația naturală Balta Nera – Dunăre este, în opinia sa, o atracție de prim rang la km 0 al Dunării românești. Lucru confirmat și de Mariana Corcodel, profesoară de biologie care a coordonat grupul de voluntari. „Este important să dezvoltăm la elevi, prin activități practice, reflexe individuale de a contribui în fiecare moment la protecția naturii din Clisura de Sus a Dunării”, afirmă prof. Corcodel.

Despre Rezervația Balta Nera-Dunăre trebuie precizat că este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier ca zonă de protecție integrală. Este o arie protejată de interes național, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervație naturală de tip mixt, situată pe teritoriul administrativ al comunei Socol.

JCS-Ionel Ivașcu