Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Oficialul crede că trebuie regândit rolul Consiliului Județean în ecosistemul instituțional, președintele urmând să dea dovadă de respect și deschidere spre colaborare!

„Se vorbește mult despre ce poate și ce nu poate să facă președintele Consiliului Județean. Se discută adesea despre nevoia unei viziuni de ansamblu pentru județ. Din această perspectivă, cred că este esențial ca locuitorii din Caraș-Severin să înțeleagă felul în care cred eu că poate acționa un președinte de CJ preocupat în mod real de soarta județului. Tocmai de aceea, în cele ce urmează, vreau să prezint câteva dintre principiile în care cred. Mare parte a problemei administrative care înconjoară CJCS ține de înțelegerea greșită a rolului și pârghiilor pe care CJ le are în ecosistemul instituțional românesc. Pe de o parte, observăm o reală nepăsare a actualei administrații față de problemele comunităților mici. Pe de altă parte, vedem o formă de izolaționism în raport cu Guvernul și instituțiile de la București.“, crede deputatul Silviu Hurduzeu, candidat la președinția județului.

Acesta consideră că județul are nevoie de un președinte de CJ care să se poarte cu toată lumea dând dovadă de respect și de deschidere spre colaborare: „În raport cu instituțiile de la București, CJ trebuie să aibă un compartiment dedicat care să discute proactiv cu ministerele de investiții sau cu cele relevante. În calitate de președinte al CJ, voi fi foarte activ în Capitală tocmai pentru a obține sprijin pentru proiectele importante pentru județ. În raport cu primăriile din județ, voi acorda sprijin egal comunelor precum municipiilor și orașelor. De aceea, în alocarea bugetară se va ține cont nu doar de numărul cetățenilor, cât și de proiectele aflate în derulare sau serviciile publice la care au acces cetățenii (apă, canal, școli, spitale). Trebuie să avem o colaborare strânsă cu județele din jurul nostru în așa fel încât proiectele de investiții să fie coordonate și complementare. Ținta următorilor patru ani este construirea unui raport de 70% pentru cheltuielile de dezvoltare și 30% pentru cheltuielile de funcționare a Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate. Predictibilitate bugetară astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari (și de 30%) între ce se votează la început de an și ce se execută diferit. Bugetul CJ va fi votat în termen de maximum 30 de zile de la momentul adoptării Bugetului de Stat. Fiecărui proiect de investiții i se va atribui un indicator nou, numit «coeficient de multiplicare». Prioritizarea se va face în funcție de acest indicator, astfel încât să se lucreze cu predilecție acolo unde există beneficiu pentru cetățean sau beneficiu economic. Buget participativ consistent. 10% din bugetul de investiții va fi alocat în urma unei consultări a cetățenilor și a societății civile.“

Comandat de Partidul Social Democrat Caraş-Severin. Executat de NV WOTAN MEDIA. Cod mandatar financiar 21240002