Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pelicula regizorului cărășean Sabin Dorohoi a obținut „Bridging the Borders Award-Narration“ la SEEfest 2024 de la Los Angeles!

Ajuns la cea de-a 19 ediție, South East European Film Festival (SEEfest) din SUA a oferit cinefililor, în perioada 1-8 mai 2024, ocazia de a viziona 55 de filme artistice, documentare și de animație, de scurt și lung metraj, ce ilustrează și celebrează diversitatea culturală a 20 de țări din Balcani și Caucaz. Între acestea s-au aflat scurt-metrajele românești „Mami“ (documentar) și „Promisiune“ (animație), precum și lung-metrajele „Libertate“ (regizor Tudor Giurgiu) și „Clara“ (regizat de Sabin Dorohoi).

Ambele lung-metraje românești au fost premiate, „Libertate“ obținând „Barco HDR Master LightSteering Color Grade Prize“ – un premiu acordat pentru calitatea imaginii, în timp ce „Clara“ a fost distins cu premiul „Bridging the Borders Award-Narration“, un premiu de recunoaștere a profunzimii narațiunii, de natură a construi punți între și peste frontiere. Acesta a fost acordat de Fundația „Cinema Without Borders“, o platformă destinată cinematografiei independente de pretutindeni, ce-și propune să aducă în lumina reflectoarelor talente în ascensiune din întreaga lume, să sprijine și să consolideze comunitățile de cineaști și studenți, dincolo de orice frontiere reale sau virtuale.

Finalizat în 2023 după o muncă de 11 ani, filmul „Clara“ a fost prezentat în premieră mondială, în noiembrie, în cadrul celei de-a 33 a ediții a festivalului de film de la Cottbus, una din cele mai importante manifestări dedicate promovării cinematografiei central și est-europene, unde a obținut Premiul Publicului, după care a participat la KIFF (Kolkata Film Festival) din India, manifestare ajunsă și ea la cea de-a 29-ediție.

JCS-Walter Fleck