Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit ISU „Semenic“, anul trecut, din cele 31 de elemente de muniție rămase neexplodate, recuperate de specialiștii pirotehnici, 24 au fost găsite în municipiul de pe malurile Bârzavei!

Anul trecut, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic“ al județului Caraș-Severin a executat 37 de misiuni de asanare a muniției rămase neexplodate pe teritoriul județului, la una dintre acestea însă nefiind confirmată existența muniției. În total, au fost asanate 31 de proiectile, cele mai multe misiuni de asanare având loc în municipiul Reșița, respectiv 24, descoperite în urma lucrărilor efectuate la infrastructura orașului. Au mai fost găsite elemente de muniție la Bocșa și Oțelu Roșu, unde au fost derulate câte două misiuni de asanare, precum și la Oravița, Bolvașnița, Bănia și Ticvaniu Mic, unde a fost executată câte o misiune.

„S-au executat instruiri pe linie pirotehnică la solicitarea unor operatori economici care executau lucrări de infrastructură pe raza municipiului Reșița, precum și cu ocazia fiecărei misiuni executate pe teritoriul județului. Activitatea pe linie pirotehnică s-a desfășurat în condiții bune și datorită faptului că echipa pirotehnică a ISU Caraș-Severin este încadrată complet, personalul participând la ședințele de pregătire de specialitate, la exercițiile desfășurate precum și la sesiunile de autorizare.“, ne asigură cei de la ISU.

Nu avem unde să ne distrugem bombele

Au fost de asemenea duse la bun sfârșit și 4 acțiuni de distrugere a bombelor recuperate din teren. Aici însă există și ceva probleme. „Ca și minus, în activitatea pe linie pirotehnică, rămâne lipsa unui poligon de distrugeri care să fie în conformitate“ cu reglementările legale în vigoare, „însă cu toate acestea activitatea de distrugere s-a putut desfășura în condiții de siguranță pe poligonul pus la dispoziție prin bunăvoința factorilor de conducere ai SC Arsenal Reșița SA. De-a lungul timpului, au fost făcute demersuri către UAT-urile din județ, însă până în acest moment nu au fost identificate suprafețe de teren care să corespundă pentru amenajarea unui poligon de distrugeri, conform normelor tehnice. În anul 2022, pe raza județului Caraș-Severin, nu au fost înregistrate evenimente negative sau accidente pe linie pirotehnică!“, au mai precizat cei de la ISU.

JCS-A.M.