Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Un funcţionar CJ care s-a trezit pus responsabil pentru izolarea termică a trei staţionare e acum arătat cu degetul pentru că n-a gândit că Staţionarul 3 n-are viitor, iar stoparea investiţiei presupune rambursarea a 50.000 de euro către Uniunea Europeană!

Se ştie deja că Romeo Dunca a semnat stoparea procedurii de renovare a Staţionarului 3 al Spitalului Judeţean. Însă dincolo de asta, oficialul a precizat că, deşi în mod normal aşa ceva se ascunde, el vrea ca lumea să ştie că acest lucru presupune restituirea a 50.000 de euro către Uniunea Europeană.

Potrivit lui Dunca, pentru a suporta lipsa Staţionarului 3 se vor face comasări de servicii în celelalte două, astfel că, spre exemplu, nu vor mai exista două secţii de Cardiologie sau două de Interne, ci doar câte una: „Şi atunci, făcând acest lucru, putem suporta fără niciun fel de problemă şi chiar o parte din pierderea cu banii pe care trebuie să-i restituim. Gândiţi-vă, (cheltuielile) cu administraţia, cu încălzirea şi curentul la o clădire de genul Staţionarului 3 ne va plomba imediat această lipsă“.

Însă cine poartă vina angajării unei asemenea finanţări? Primarul Ioan Popa a ţinută să explice felul în care au decurs lucrurile: „Demararea lucrărilor pe eficienţă energetică la cele trei staţionare ale Spitalului Judeţean au pornit urmare a unui telefon. (…) Mi-au trimis un om de la Proiecte Europene şi pentru că la ei a fost întotdeauna debandadă completă – acolo nu se ştia cine cu cine şi ce –, au hotărât ca un funcţionar de la Proiecte Europene să le facă pe toate trei. Nu s-a consultat cu nimeni, nimeni n-a gândit dacă e bine sau nu, dacă e inteligent sau nu să facem treaba asta. Acuma noi ce va trebui să ne asumăm aici este costul studiului de fezabilitate, atât!“.

Mai mult decât atât, felul în care este organizat acum spitalul judeţean presupune ca pacienţii cu diferite afecţiuni să trebuiască transportaţi între diferite staţionare, pentru diverse proceduri. Spre exemplu, în cazul pacienţilor cu probleme oncologice, aceştia erau duşi de la Staţionarul 2 la 1, din Centru în Govândari, pentru radiografii. Aducerea unui nou computer tomograf, la Staţionarul 2, prin fonduri transfrontaliere, va schimba situaţia. Primarul Ioan Popa a precizat: „Având în vedere că vrem să reorganizăm cele trei staţionare, şi aici, foarte probabil– ne va spune echipa de medici care lucrează la proiectul ăsta de reorganizare –, va rămâne Oncologia, era o stupizenie să cari un om cu o problemă de tip tumoral până în Govândari şi să-l aduci înapoi. Acolo ai un computer tomograf, e bine că se aduce şi un computer tomograf în zona asta. Acesta ar fi raţionamentul. Cu siguranţă rămâne Oncologia aici, la Staţionarul 2, legat de restul detaliilor, echipa de medici care lucrează la această reorganizare o să ne dea date în cel mai scurt timp“.

JCS-Antoniu Mocanu