Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Finanţată cu 190 de milioane lei din bugetul Municipiului Reşiţa, edificarea construcţiilor complexe destinate sporturilor de iarnă ar urma să fie finalizată până în primăvara anului 2027!

Inclus în Masterplanul Naţional de Turism 2007-2026, proiectul Primăriei Reșița vizează transformarea efectivă a zonei montane din vecinătatea sud-estică a municipiului într-o veritabilă staţiune de schi. Complementar, implementarea proiectului ar urma să potenţeze şi valenţele celor două staţiuni turistice de interes local Crivaia-Semenic. Două consorţii au depus oferte pentru contractul de „Proiectare specializată, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări aferente obiectului de investiţiei“, scos la licitaţie în 5 ianuarie 2023. Acesta a fost câştigat de asocierea Dimex-2000 Company din Bistriţa Năsăud, Supersnow din Polonia şi ArchiCO din Azerbaijan şi alţi 8 subcontractanţi, aceştia având la dispoziţie 41 de luni pentru proiectarea şi executarea amplelor lucrări dispersate pe nu mai puţin de 47 hectare.

Celor trei pârtii pe care se putea schia până în prezent urmează a li se adăuga alte trei noi, dar şi o instalaţie pentru înzăpezire artificală, o instalaţie de transport pe cablu de tip telegondolă cu 10 locuri, o tiroliană şi un scaun autopropulsant, un parc tematic, precum şi alte obiective (clădire anexă, garaj pentru maşinile de bătut zăpada). Nu în ultimul rând, va fi amenajată o parcare terană cu o suprafaţă de 3.000 mp, cât şi o cale rutieră de întoarcere a autobuzelor care vor aduce turiştii în zona staţiei inferioare a staţiunii.

Consorţiul care, în urma licitaţiei, şi-a adjudecat contractul de „Proiectare specializată, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări aferente obiectului de investiţiei“ este format din trei ofertanţi principali şi opt subcontractanţi. Liderul asocierii, Dimex-2000 Company din Bistriţa-Năsăud, este o firmă din top 10 constructori români, în timp ce Supersnow din Polonia este unul dintre cei mai mari furnizori internaţionali de echipamente aferente domeniilor schiabile, prezent în peste 30 de ţări, iar ArchiCO e o companie de engineering din Azerbaijan, care oferă servicii specifice pentru constructori din industrial și rezidențial. Între subcontractanţii specializaţi în diferite domenii conexe regăsim şi Electroechipament Industrial, companie aflată dealtfel şi pe lista de subcontractanţi ai celuilalt consorţiu.

În esenţă, conform Caietului de sarcini, proiectul ce urmează a fi edificat în Semenic va aduce lungimea totală a pârtiilor de schi la 10 km, având o înclinare medie de 16,22%, o capacitate optimă de primire a 1.727 de schiori/zi şi una maximă de 2.015/zi. Grosimea minimă a stratului de zăpadă de 40 cm ar urma să fie asigurată cu ajutorul celor 34 de tunuri mobile, timpul de înzăpezire preconizat fiind de 65 de ore. Capacitatea de transport a telegondolei va fi de minim 2.400 persoane pe oră, lungimea traseului fiind de 4 km, cu o diferenţă de nivel de 765 m. Din proximitatea staţiei superioare a acesteia, la cota 1.392 m, va pleca o tiroliană cu două linii paralele şi două secţiuni, de 690 m, respectiv 980 m, cu o înclinare medie de circa 20% şi o înălţime minimă a traseului de 5 m de la sol.

Prima etapă a implementării, care nu ar trebui să dureze mai mult de 6 luni, o reprezintă elaborarea proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (PAC) şi a celui de organizare a execuţiei lucrărilor (POE).

JCS-Walter Fleck