Nu s-a inventat minerit fără poluare! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – După cum ştiţi, turcii de la Eti Bakir au primit, de la Ministerul Economiei, acordul de principiu pentru a începe exploatarea cuprului de la Moldova Nouă. Însă nici nu s-au apucat de treabă că GEC Nera deja avertizează: nu există niciunde în lume minerit ecologic, iar România încă se află sub monitorizarea Comisiei Europene pentru stoparea poluării!

Printr-un comunicat, ONG-ul anunță că monitorizează de 15 ani evoluția poluării cu praf de deșeuri de minereu de cupru antrenat de vânt de pe suprafața iazurilor Tăușani – Boșneag de la Moldova Nouă.

„«Minerit ecologic» fără poluare nu s-a inventat niciunde în lume, dar rar s-a întâlnit un coșmar al poluării transfrontaliere așa cum a fost cel cu praf de deșeuri miniere adus de vânturile Coșava și Gorneacul de pe suprafața iazurilor Tăușani și Boșneag. De acum sunt la mâna autorităților de mediu din România pârghiile necesare ca istoria poluării transfrontaliere cu deșeuri miniere, permisă mai bine de 50 de ani de fosta Moldomin, să nu se mai repete. Suntem încă sub monitorizarea Comisiei Europene privind îndeplinirea deciziei din 2015 a Curții de Justiție a Uniuni Europene de stopare a poluării în cazul de infringement contra României, și aceasta este lecția istoriei Moldomin ce trebuie aplicată în relația cu Cuprumold Mining“, susţin cei de la GEC Nera.

JCS-N.C.