Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nici măcar prefectul, care și-a retras acțiunea în instanță, depusă împotriva autorizației de construire emisă de Primăria Reșița!

Joi, 28 noiembrie, a avut loc prima ședință ordinară a forului județean în formula rezultată în urma alegerilor din 9 iunie. Iar ordinea de zi a numărat 21 de proiecte, la care s-au adăugat două în regim de urgență, vizând noul spital județean. Mult așteptata reîmpărțire a banilor, care a fost politizată în martie, a trecut astfel pe plan secund, fiind amânată evident pentru o dată ulterioară alegerilor. Astfel, metehnele vechi sau noi ale politicienilor cărășeni, care s-ar fi reflectat în feliile de pâine tăiate primăriilor de cuțitul județului, nu vor mai influența în niciun fel votul de duminică.

„De departe, cele mai importante proiecte au fost cele legate de spitalul județean de urgență din Reșița, este vorba despre parteneriatul dintre municipiul Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin, a concluzionat Silviu Hurduzeu, președintele CJ. La această ședință a participat și dl primar al municipiului Reșița, Nelu Popa. Mă bucur că aceste proiecte au fost votate în unanimitate, ambele, de către consilierii județeni. Din acest moment, colegii de la Primăria Reșița și colegii din CJ for proceda la încărcarea în platformă a întregii documentații pentru spitalul de urgență din Reșița. (…) Îmi doresc ca toate proiectele care au fost în parteneriat, între Consiliul Județean și Primăria Reșița, să continue. Fiind vorba despre un termen limită de 2 decembrie de încărcare a întregii documentații în platformă pentru a accesa acest program de finanțare care este competitiv, am devansat oarecum ședința de CJ pentru a exista câteva zile până în data de 2 decembrie, necesare încărcării documentației.“

Mai mult decât atât, șeful județului a subliniat: „Avem încrederea și există toate premisele ca acest proiect să fie finanțat. Este vorba despre un proiect a cărui valoare totală este de 277.556.045,96 de euro, inclusiv TVA. Această sumă are și o componentă neeligibilă, este vorba despre 1.360.466,284 euro. Cheltuielile neeligibile vor fi suportate de către cele două instituții – Primăria Reșița și Consiliul Județean – în egală măsură. Suma pe care o va achita CJ este de aproximativ 650.000 de euro, în acest moment. Probabil, pe timpul derulării acestui proiect, vor mai apărea și alte cheltuieli, sperăm să fie cât mai mici. Perioada de realizare a acestui spital este de 30 de luni. (…) Eu vreau să-i felicit pe cei care au făcut ca acest proiect să fie în acest moment în această stare, pentru că de-a lungul timpului, cât am fost președintele CJ, știu ce înseamnă să mergi la o finanțare care este competitivă și să ai toată documentația, chiar și în plus, ca să primești un bonus de puncte. Aici mă refer la autorizația de construire. Și mă bucur foarte mult că există în acest moment și că nu mai este niciun litigiu cu Inspectoratul de Stat în Construcții, astfel încât Instituția Prefectului să fie nevoită să atace această autorizație de construire.”

Șeful administrativului reșițean, Ioan Popa, vorbea despre parcurgerea – atât la județ, cât și la municipiu – ultimei etape necesare depunerii spre finanțare a proiectului, adică aprobarea indicatorilor tehnico-economici și parteneriatul dintre administrația municipală. Potrivit edilului, documentația are cam 3 metri cubi, iar proiectul tehnic are 30 de gigabiți, lucru pentru care i-a cerut șefului județului să devanseze ordinara din noiembrie.

„Este finalul unui drum greu. A fost un drum în care am întâmpinat diferite dificultăți, dar colegii mei de la Primărie, de la Proiecte Europene, și echipa de la Consiliul Județean, în primul rând, sunt echipe tenace care au reușit să depășească toate dificultățile. De la PUZ, de la SF, de la PT, de la avizele necesare de la Ministerul Sănătății, avizele de oportunitate și așa mai departe, au fost depășite etapă cu etapă. De aici mai departe, având în vedere că proiectul este unul matur, având autorizația de construire validă astăzi, cred că nu ne mai oprește nimic. Avem un proiect de 150 de milioane de euro construcții și montaj, și diferența până la circa 230 de milioane e legată de dotări. Sper să vă dăm o veste bună în luna ianuarie că proiectul a fost aprobat și scoatem la licitație execuția de lucrări.“

Cât a durat de la idee la autorizația de construire? „Aproape 3 ani a durat, repede din punctul meu de vedere, pentru că au fost alte proiecte care au durat și mai mult. Acum, realizarea spitalului, în documentație este, dacă nu mă înșel, 36 de luni, adică 3 ani. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în 2028, avem spitalul la cheie. Spitalul nu mai poate fi întors din drum de niciun parcurs politic, nu văd impedimente. Chiar dacă am avea parte de o majoritate extremistă, nu cred că poate întoarce din drum o chestiune care are deja baza legală, tot parcursul de aici mai departe. Nu cred așa ceva. Sunt agreate de Ministerul Sănătății finanțările cu BEI, deja sunt semnate contractele. Nimeni nu poate să stopeze noul spital județean!“, a încheiat primarul Reșiței.

JCS-A.M.

7 Comentarii

  1. Pai nu urlati voi cu Crina in frunte pana nu demult ca proiectul nu e realizabil, nu e fezabil, ca mai bine il renovati pe cel vechi ? Ce s-a schimbat la voi de v-ati sucit 180 grade ?

    • Nu era realizabil pentru că era Dunca atunci la conducere.
      Urlau și cei de la reper că aiurează președintele CJ și că vine cu povești.
      Acum s-au sucit și asta spune multe despre caracterul celor de la pds.

  2. ANL a construit blocuri pentru medici în Stavila, iar PNL a contribuit la traiul bun al lor, deschizând in imediata lor vecinătate un „modern” și nou MARE CENTRU de COLECTARE GUNOAIE, unele posibil reutilizabile.

  3. Sper să se ducă la bun sfârșit acest proiect. Cu siguranță nu se va finaliza în 3 ani dar măcar în 6 ani asta dacă nu intervine hub-ul turistic, tiroliana, domeniul schiabil Semenic etc. pentru că atunci se întinde pe 10 ani.

  4. Nu-l subestimati pe John Crina si banda lui. Prostia, nemernicia, coruptia lor nu au limite, iar mentorul lor Mocioaca e mandru de ei.

  5. Punem pariu Nelule ca anul viitor nu vor fi bani nici sa imprejmuiti cu gard locul unde se va face spitalul ?

Adaugă comentariu