Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Anveloparea a două blocuri de pe Bd. Republicii, în stand by deoarece constructorul freacă menta. Este vorba despre blocurile 20 și 27, unde lucrările au început cu ceva timp în urmă și… începute au rămas!

În târg au ieșit șușoteli, cum că lucrările nu merg pentru că primăria n-ar fi dat banii, vorbe care au ajuns și la urechea primarului Ioan Popa. Conform acestuia, banii sunt și vin, pentru că primăria a accesat un proiect european însă constructorul nu reușește să-și mobilizeze angajații. „E o problemă sistemică pentru că, matematic, la câte lucrări sunt în România, nu vor putea fi realizate toate pentru că nu avem suficienți constructori. De aceea, mereu le transmit colegilor mei de la Investiții să facă tot ce pot ca să ducă investițiile înainte cât mai repede. Pentru că, în următorii ani, vor fi multe lucrări abandonate. Vor reuși să finalizeze lucrările doar cei care se vor ține de constructor”, a astupat Popa gura târgului.

Exact asta a făcut primarul: a stat cu ochii pe firma din București care a câștigat patru contracte pentru două blocuri din zona Gării de Sud, un bloc în spatele Sălii Polivalente, respectiv blocurile 20 și 27 de pe Bd. Republicii, fiecare cu câte patru scări. A sesizat că lucrările decurgeau prost și nu se mișcau într-un grafic rezonabil. Așa că a chemat constructorul la discuții. Acum două săptămâni, primarul i-a cerut constructorului să abandoneze măcar una dintre lucrări și să se concentreze pe celelalte trei. Însă marți, 14 decembrie, cele două părți au convenit să rezilieze contractul pe cale amiabilă. N-a fost marți 13, dar tot ghinion a adus. „Oamenii spun că se vor concentra pe cele trei lucrări rămase. Sper ca acest duș rece să-i determine să facă celelalte lucrări. Suntem foarte atenți la graficul de executare”, declară primarul.

De ceva vreme, au demarat lucrări și la blocul din curbura străzii I. L. Caragiale. Primarul dă asigurări că acele lucrări vor fi duse la bun sfârșit. În atenția sa se află și blocul de la Romarta și cel din lateralul acestuia, aflate în centrul orașului. „Încă nu am accesat fonduri pentru ele dar, pe ciclul financiar 2021-2027, este o sumă considerabilă pentru eficiență energetică. Eu sper să reușim să-i convingem să le facă și pe astea ca să închidem zona centrală”, a încheiat Popa.

Precizăm că, tot pe fonduri europene, până în prezent au fost reabilitate energetic mai multe blocuri din zona Pieței Reşiţa Sud și din centrul orașului. Deocamdată, locatarii celor două blocuri de pe Bd. Republicii au parte doar de disconfort.

JCS-Ionel Ivașcu