Caraş-Severin, Romania

Această acţiune vine după ce numărul avorturilor şi al copiilor abandonaţi sau chiar omorâţi în primele zile de viaţă a crescut alarmant în ultima perioadă în România. Din păcate, la astfel de rezultate duce lipsa educaţiei sexuale încă din şcoli şi neutilizarea metodelor contraceptive moderne, mai ales în rândul tinerelor.

„Noi ne adresăm tuturor, nu doar anumitor categorii. Chiar dacă sunt persoane care pot beneficia de gratuitate, la noi poate apela orice doamnă sau domnişoară. Ponderea cea mai mare de adresabilitate o au tinerele între 17 şi 18 ani, dar avem şi excepţii, cum ar fi fetele de 15 ani“, a spus pentru Jurnal CS Marina Mitra, medic al cabinetului de planing familial din Reşiţa. Astfel, anticoncepţionale gratuite primesc persoanele cu venituri mici sau deloc, elevele, studentele, femeile aflate în şomaj, cele care au domiciliul în mediul rural sau cele care la cerere au întrerupt o sarcină într-o clinică de stat.

„Pacientele noastre vor beneficia şi de un consult gratuit şi trebuie să ştie că nu au nevoie de bilet de trimitere pentru a fi primite în cabinet ci eventual de un act de identitate. În cazul minorelor, nu este absolută nevoie de însoţitor pentru că aici vor primi cele mai adecvate sfaturi de specialitate“, a mai spus Marina Mitra.

„Este vorba despre cabinetele din Armeniş, Băuţar, Biniş, Bolvaşniţa, Brebu, Buchin, Ciclova Română, Copăcele, Cornereva, Coronini, Dognecea, Glimboca, Iablaniţa, Lăpuşnicel, Luncaviţa, Lupac, Măureni, Ocna de Fier, Pojejena, Sicheviţa, Turnu Ruieni, Zăgujeni, Zăvoi (doi medici) şi Zorlenţu Mare. Există cabinete de specialitate, pe lângă cel de la Reşiţa, şi la Caransebeş, Oraviţa sau Moldova Nouă“, ne-a informat Clara Isac, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin. Vestea că anticoncepţionalele gratuite se distribuie din nou este binevenită, după ce, timp de câteva luni, acestea au lipsit.

„Cabinetele de la Reşiţa se află la Policlinică, etaj 3, camerele 305 – 306 şi puteţi găsi pe cineva aici zilnic, de luni până vineri între 8.00 – 15.00, iar luni şi marţi şi de la 15.00 la 19.00“, a spus medicul Marina Mitra.

Anca Preda