Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este vorba de Legea nr.111/2018 prin care a fost modificat Codul Fiscal, aceasta favorizând aparţinătorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Prin această lege se extind, practic, categoriile de persoane ce beneficiază de scutire pentru plata taxelor locale asupra impozitului pe clădiri, teren şi autoturisme.

Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea 224/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta lege a fost publicată în M.O. în 21 mai şi a intrat în vigoare la trei zile de la publicare. Deci, aparţinătorii persoanelor cu handicap nu trebuie decât să solicite Primăriei aceste scutiri. Potrivit legii, scutirea de la plata impozitului pentru clădirea folosită ca domiciliu în proprietate sau coproprietate pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, respectiv gradul I de invaliditate, este păstrată. Explicit, persoanele care supraveghează, au în îngrijire sau în întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat, respectiv gradul I de invaliditate vor fi scutite de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu. Aceasta este noutatea, iar în plus, legea precizează că scutirea se acordă pe perioada în care se exercită îngrijirea bolnavului. Aceste facilităţi sunt sunt operate de la data de 1 a lunii următoare celei în care sunt prezentate documentele justificative la Direcţia de taxe locale.

În mod similar, scutirea se aplică şi pentru terenul aferent locuinţei deţinute, cu respectarea procedurii de obţinere a acestei facilităţi fiscale, precum şi pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate şi extinde această scutire pentru persoanele care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului. Şi această scutire se aplică, tot cu data de 1 a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele justificative la Direcţia de impozite şi taxe locale.

Zilele trecute, senatorul Ionuţ Chisăliţă îşi exprima satisfacţia, pe pagina sa de Facebook, că acest proiect a devenit lege şi e deja în vigoare: Mă bucur că unul dintre proiectele inițiate în calitate de senator a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului. El a devenit lege fiind publicat în Monitorul Oficial“. Ca reacţie, Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilității din România (CNDR) şi vicepreşedintele Claudia Bratan i-au mulţumit senatorului cărăşean că a preluat această propunere legislativă şi a înaintat-o spre adoptare Parlamentului, astfel, fiind înlăturate discriminările prevăzute de Codul Fiscal