Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Împărţite la 77, şase milioane de lei din sumele defalcate din TVA vor fi împrăştiate pe drumurile comunale!

Primarii localităţilor cărăşene s-au reunit, azi, în sala de plen a Consiliului Judeţean, într-o şedinţă convocată de preşedintele Romeo Dunca, pentru consultări privind repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. În discuţie s-a aflat modul în care urmează a fi împărţite 6 milioane de lei, adică 30% din cele 18,664 milioane alocate judeţului nostru prin Legea nr.421/2023 a bugetului de stat. Dunca a venit cu propunerea ca, din cele 6, doar 2 milioane să fie alocate reparaţiilor de drumuri comunale, astfel încât restul de 16,664 mil. lei să ajungă la Direcţia Judeţeană de Drumuri, pentru acoperirea financiară a tuturor proiectelor existente. După circa o oră de consultări „animate“, votul majorităţii primarilor (PSD) a decis ca toate cele 6 milioane să ajungă la drumuri comunale!

„A ieşit cum au vrut ei. Totuşi corect, echitabil, este că banii se vor împărţi în mod egal, la fiecare UAT, urmând ca fiecare grup politic să hotărască care primării au nevoi mai mari. În rest, noi rămânem să reparăm drumurile judeţene doar cu 7-8 milioane, după ce din cele 12 vom scădea cheltuielile cu deszăpezirea.“, a concluzionat Dunca, la finalul consultărilor.

Dacă majoritatea primarilor au înclinat către alocarea întregii sume de 6 milioane, în ceea ce priveşte criteriul de împărţire a banilor opiniile au fost împărţite. Una dintre propuneri a fost ca suma să fie împărţită la numărul kilometrilor de drumuri comunale din judeţ şi alocată apoi UAT-urilor în funcţie de lungimea DC pe care le deţin. O alta, ca suma să fie împărţită pe grupuri politice (mult la PSD, puţin la PNL), urmând ca la nivelul acestora să se decidă câţi bani către ce UAT să meargă. Soluţia la care s-a ajuns a preluat câte ceva din fiecare: 6 milioane urmează a fi împărţite „frăţeşte“ la 77 de UAT-uri, urmând ca unele să mai lase de la ele sau chiar să renunţe: care după numărul de kilometri, care după priorităţi sau influenţă, care după actuala sau viitoare culoare politică.

În urma negocierilor ce vor avea loc, forma finală a înţelegerilor se va regăsi într-un proiect de hotărâre căruia consilierii judeţeni îi vor da putere executivă. Aceasta, într-o viitoare şedinţă care se anunţă de acum şi mai „animată“ decât cea de azi cu primarii. Despre „atmosferă“, preşedintele CJ, Romeo Dunca, n-are niciun dubiu: „Probabil tot aşa se vor derula şedinţele şi de acum încolo. Nu am găsit înţelegere, s-a mers ca de obicei pe principiul: asta este, ei votează, ei au puterea! Iar când ai de împărţit sărăcia, te cerţi, şi când crezi că ai plecat victorios îţi dai seama că n-ai rezolvat mai nimic!“

JCS-Walter Fleck