Caraş-Severin, Romania

OȚELU ROȘU – Antreprenorul Dorinel Umbrărescu a mai făcut o jumătate de pas înainte, în demersul vizând repornirea întreprinderii!

Pasul major făcut de către cel mai important constructor de drumuri din România pentru preluarea combinatului de pe Valea Bistrei a fost făcut în februarie 2024, când Eco Wind Power SRL, una din firmele familiei, a cumpărat creanța garantată de peste 123 milioane de lei a ANAF asupra Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME). Firma lui Dorinel Umbrărescu mai făcuse anterior un pas mic, în august 2023, prin cumpărarea unei creanțe de circa 836.000 de lei, pe care LDME o avea la Linde Gas, cele două tranzacții asigurându-i poziția de principal creditor. Ținând cont că, totuși, obiectivul declarat al antreprenorului era cel de a reporni activitatea combinatului, mai trebuiau depășite o serie de obstacole.

Între acestea, potrivit unei analize profit.ro, și existența unui contract de închiriere a activelor, din septembrie 2023, către o firmă indirect controlată de administratorul special al LDME, cel care deține totodată și o participație de 30% la unul din cei doi acționari principali ai LDME, un SRL din Republica Moldova. Întrucât, pe lângă altele, MF Industry & Asset Management SRL își asumase și reînceperea producției de la 1 martie, o obligație neîndeplinită, administratorul judiciar (Consorțiul Estconsult IPURL, Solvens SPLR și LD Expert Grup SPRL) a transmis o notificare de reziliere a contractului. Măsura a fost contestată în instanță de către chiriaș, acesta argumentând că producția nu a putut începe din cauza LDME, că rezilierea ar fi avut loc la solicitarea principalului creditor, Eco Wind Power, și că în prealabil decizia ar fi trebuit supusă analizei și aprobării creditorilor și judecătorului sindic.

Asupra argumentelor părților se va pronunța Tribunalul Caraș-Severin peste două săptămâni, în 30 mai, la termenul stabilit pentru judecarea contestației împotriva măsurilor administratorului judiciar. Dată la care vom afla dacă pasul făcut e unul complet și, poate, care va fi următorul.

JCS-Walter Fleck