Caraş-Severin, Romania

EFTIMIE MURGU – Peste 50 de voluntari au răspuns apelului Asociaţiei Acasă în Banat pentru a continua munca la cele 22 de mori de la Rudăria. În etapa a doua s-a lucrat cu precădere la amenajarea şi marcarea traseului!

În acest sfârşit de săptămână canicular, în comuna Eftimie Murgu s-a desfăşurat a doua etapă a proiectului „Hai la Rudăria!“, proiect finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 35.000 lei. Deşi temperaturile au urcat considerabil în termometru, peste 50 de voluntari au pus umărul la amenajarea traseului celor 22 de mori de apă de la Rudăria. S-a muncit mult, de dimineaţa până seara, voluntarii făcând mari eforturi de a recupera cea de-a douăzeci şi doua moară, denumită cea „din Ţarină“, care nu mai era funcţională de o bună bucată de vreme.

O echipă de voluntari a reparat acoperişul morii Vlăgioanea cu şindrilă de gorun, care a fost asigurată cu sprijinul primarului Reşiţei, Ioan Popa. Totodată a fost amenajată o altă moară, şi anume moara Batolea. Pe lângă amenajarea traseului către aceste mori, echipa de la Asociaţia Acasă în Banat intenţionează ca în etapa a treia să fie montate indicatoare pentru turişti. O mână de ajutor a venit şi din partea autorităţilor locale din comuna Eftimie Murgu, care împreună cu angajaţii din primărie s-au implicat activ în a-i sprijini pe voluntari în demersul lor.

„Mobilizarea a fost excelentă şi doar canicula a mai temperat din dorinţa şi determinarea voluntarilor de a face treabă în sprijinul comunităţii locale pentru punerea în valoare a morilor din localitate. În această etapă s-a lucrat cu precădere la marcarea şi amenajarea traseului, în special porţiunea din vatra satului, cea mai puţin cunoscută publicului şi turiştilor. Voluntarii au făcut eforturi deosebite pentru recuperarea celei de-a 22-a mori, cea <<din Ţarină>>, care de ani de zile nu mai funcţionează. Pe lângă defrişarea vegetaţiei pe traseul care duce la aceasta, a fost construită o punte peste pârâul Ilochii, a fost reparat stăvilarul şi a fost curăţat canalul de aducţiune a apei spre aceasta pentru a putea fi repusă în funcţiune. La Moara Vlăgioanea, o echipă de voluntari a lucrat la înlocuirea acoperişului puternic degradat cu şindrilă de gorun. Pe malul stâng al Rudăriei s-au făcut eforturi deosebite pentru defrişarea traseului, ecologizare, pietruirea zonelor din jurul a două mori şi alte lucrări necesare pentru ca turiştii să descopere morile din sat în cel mai plăcut mod cu putinţă. Echipe de voluntari au lucrat cu spor şi în zona morilor din Cheile Rudăriei, la vopsirea balustradelor şi amenajarea morii Batolea. Nu în ultimul rând, s-a început marcarea traseului, urmând ca în etapa a treia să fie instalate indicatoare şi hărţi pentru turişti. Şi de această dată ne-am bucurat de încrederea şi primirea localnicilor care ne-au găzduit şi omenit în cele trei zile petrecute la Rudăria“, au arătat cei de la Asociaţia Acasă în Banat.

JCS-Nicoleta Moraru