Gondola de la Văliug va urca dacă se găsesc bani pentru ea - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – „Trebuie ca gondola de la Văliug să-şi găsească finanţare, nu ajunge că avem autorizaţie şi hotărâre de Guvern, pentru că mai trebuie să căutăm banii“, susţine preşedintele CJ, Romeo Dunca!

Nu de mult, şeful judeţului îşi exprima speranţa ca din 2023 vom urca cu gondola pe Semenic, „apoi vom coborî pe traseu până la Rudăria“. Însă optimismul i-a fost puţin umbrit pentru că, deşi actele sunt gata pentru ca schimbul de terenuri cu Romsilva să se facă, se pare că sursa de finanţare este incertă.

„Deocamdată nu e sigur cât de repede va veni masterplanul. Avem nişte emoţii, încă nu avem 100% sursa financiară. Pentru că fondul de rezilienţă s-a împărţit altfel, există un alt proiect. Guvernul caută soluţii şi surse. Asigurările au fost pe partea de hârtii, care s-au şi rezolvat, acum urmează pe partea financiară. Trebuie să înţelegeţi că zona Semenic este propice turismului de patru anotimpuri, deci gondola aceasta nu este doar pentru schi, ci şi pentru accesul pentru drumeţii, biciclete, deci acest proiect este ca o mănuşă pe nevoile judeţului, atâta timp cât obiectivul este vizitarea judeţului tot anul. Dialogul cu Guvernul actual este la început, trebuie să mai treacă timpul, să cristalizăm fiecare ce avem de făcut şi pe urmă aşteptăm mai mult de la actualul Executiv“, spunea Romeo Dunca.

Nu este încă sigur nici măcar dacă se vor putea accesa fonduri europene pentru că trendul european şi românesc este ca tot mai mulţi bani să meargă spre digitalizare. „Până acum se putea, poate şi de aici încolo, doar că s-au mai diminuat sumele. Este că o parte din propunerea ministrului Fondurilor Europene este ca mai mulţi bani (cam 50%) să meargă spre digitalizare şi spre combaterea efectelor de seră, deci rămân mai puţini bani pentru alte proiecte viabile şi necesare economiei româneşti. E ca și cum ai putea să-ți evidențiezi foarte bine circulația informațiilor, dar de fapt tu nu ai ce să faci cu ele, că nu te hrănești și nici nu te distrezi cu informațiile, după pandemia care ne-a ținut puțin în loc e necesară o revigorare a întregii economii, iar acești bani din reziliență veneau ca o mănușă pentru a rezolva tot felul de nevoi imediate și punctuale“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean.

Reamintim că gondola ar trebui să deservească domeniul schiabil Semenic-Crivaia, un amplu proiect de dezvoltare a zonei turistice Semenic.

JCS-Nina Curiţa