Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ioan Popa şi-a amintit de sifonările bugetare pe care le-a găsit la Primăria Reşiţa şi a povestit despre optimizarea costurilor şi reducerea gradului de îndatorare a urbei!

Reşiţa a atras în ultimii ani, prin proiecte, fonduri europene însumând mai bine de 160 de milioane de euro. La populaţia urbei, „avem buget investiţional de 3 milioane de euro, spune primarul Ioan Popa. Deci bugetul este relativ redus şi gândiţi-vă că dacă faci o comparaţie între ce ar însemna să aduni, cu câte 3 milioane de euro, până faci 160 de milioane, ţi-ar trebui vreo 60 de ani. E foarte interesantă discuţia despre împrumuturi. Şi eu la Reşiţa am vrut să fac împrumuturi, dar când am venit în Primărie aveam 27% gradul de îndatorare, deci eram aproape în blană ca să spun aşa“. Adică foarte aproape de gradul de îndatorare maximă acceptat la o primărie, care este de 30%. „Peste 30% nu-ţi mai dă nimeni bani, preciza edilul. Şi atunci, prin metode de management civilizat şi corect am reuşit ca în doi ani de zile să cobor gradul de îndatorare la 16%. Aveam credite contractate de primarii anteriori. Vă dau un exemplu: aveam 3,25-3,5% peste ROBOR la lei şi am renegociat, am refinanţat aceste credite la 0,56% peste ROBOR. E adevărat că ROBOR-ul s-a dus la deal, dar am reuşit să optimizez costurile cu aceste sarcini de credite şi în acelaşi timp am acoperit găurile“.

Vizavi de sifoanele date Primăriei, edilul declara: „Aveam găuri fantastice! Erau foarte multe direcţii şi servicii în Primărie care aveau statut individual, ca să zic aşa, ca un fel de cod fiscal propriu. Şi atunci aveam o firmă din Timişoara care avea zece contracte cu Primăria pe o firmă şi zece contracte pe o altă firmă ale aceloraşi acţionari. Deci aveau 20 de contracte cu Primăria Reşiţa pe telefonie, pe internet, pe toate prostiile astea şi eram stupefiat. Dom’le, de ce n-aţi pus totul sub o umbrelă şi faceţi un contract, nu zece?! Pentru că se sifonau bani. Efectiv se sifonau bani, asta e realitatea. Dar se sifonau într-o manieră atât de bine acoperită încât eu n-aş fi putut s-o demonstrez în instanţe şi atunci am mers pe presiune şi am determinat renunţarea la aceste contracte. Şi am mai făcut ceva: am unit foarte multe din aceste direcţii sau le-am introdus în aparatul propriu al primarului, ca să nu mai aibă acea independenţă ca să cheltuie banii inutil“.

„Aifoane“ moca la Primăria Reşiţa

Primarul Ioan Popa povesteşte cum se sifonau banii în palatul administraţiei municipale, dând exemplul iPhone-urilor primite „gratis“, la pachet cu abonamente scumpe, care se plăteau deşi nu erau folosite, în jur de 700 de cartelele SIM, cu abonamentele aferente pe doi ani, fiind păstrate în cine ştie ce sertare… „Vă dau un exemplu de stupizenii: venea câte un dealer de telefonie şi spunea: Dom’le, am ofertă de iPhone 8, cinci «aifoane» moca, nu plătiţi nimic! Mai daţi şi la copii. Câţi copii aveţi? Doi? Mai daţi şi la nevastă şi aşa. Şi băga în sertar 20 de SIM-uri cu contract pe doi ani. Ăla nu plătea nimic pe telefoane, dar plătea nu ştiu câte sute de euro pe lună abonamentul pe doi ani pe nişte SIM-uri care stăteau în sertar. Şi la un moment dat aveam cred că vreo 700 de contracte, de SIM-uri de telefonie în Primărie“, a încheiat şeful administrativului reşiţean.

JCS-Antoniu Mocanu

6 Comments

 1. Da,ai facur t un lucru extraordinar de bun ca ai oprit sifonarile .
  Dupa care ne-ai tras-o cu impozitele marite cu 50 %,lucru pentru care NU te vom uita !
  Noi astia de la periferie NU te vom uita nici pentru faptul ca repari doar Centrul,ca asfaltezi doar in Lunca ,amenajezi parcari,parcuri si termoizolezi doar anumte blocuri ,asta doar in scop pur electoral,pentru ca,nu-i asa,iintr-un bloc stau mai multi oameni decat pe o strada cu case si implicit primesti mai multe voturi.
  Ai uitat de Calnic,ai uitat de zona Muncitoresc,ai uitat de Stavila,ai uitat de Centura orasului,in toate aceste zone carosabilul este jale desi platim impozite la fek ca restul.
  In anul 2020,este nepermis ca in municipiul Resita,resedinta de judet sa ai zgura pe drum si sa inhalam non stop acest praf de zgura !
  Nu mai spun ca ai deschis Resita in asa hal incat autobuzele din Resita circula cu usile deschise din cauza celor ce merg la munca …
  Nu te vom uita,stai linistit…

 2. Tot meritul nea Nelu pt ce faci dar trebuie sa dau dreptate la postarea anterioară… după Pasajul de la forțele de munca e jale pe străzile adiacente… Rindul 1.2.3.4,Furnale, Laminoare, etc pină în Minda,plus Centura orașului. TOȚI primarii au uitat zona asta, zona de case imensa, care plătesc impozite,bla, bla, bla… pt faptul ca nu te ai uitat și aici ai un mare minus! Cu respect și încredere pe viitor

 3. Oameni buni,daca ati fi in locul lui ,cu ce parte a orasului ati incepe? Cu periferia,cu Rindul 1,2 sau3?
  Fiti seriosi,nu ii tin partea,are si el lacunele lui,dar acest om face ceva,rezultatul se va vedea in curand.
  Doar sa criticati stiti,un cuvant bun nu sunteti in stare sa spuneti si stiti cat de mult conteaza…

  • Ti se pare normal ca dupa 30 de ani de la Revolutie sa ai zgura pe strada si sa inhalezi praf de zgura ?
   Ti se pare normal ca fiecare primar care vine sa inlocuiasca ,iar si iar ,dalele din centru, pentru ca cel de dinaintea lui a pavat cu dalede slaba calitate ?
   Ti se pare normal sa platesti 4.000 lei impozit auto anual pe masinile familiei si sa le rupi zilnic in gropile de pe strada ta ???
   Transport local nu exista aici sus pe deal…
   Imi platesti tu mie spoilerele ,pragurile,tobele de esapament si anvelopele rupte in pietre si fierotanii din zgura ?
   Pe strada Carpati din municipiu Primaria nu a miscat un deget dupa ce ISPA si Aquacaras-ul au defecat in cartier !
   Unii taximetristii refuza sa faca curse in zona din cauza carosabilului…
   Iarna asta ni s-a blocat /interzis accesul de pe soseaua de centura catre strada. Carpati,pe ,doar ca primaria sa nu mai dea cu lama zapada !
   Explica-mi tu si toti astia care habar nu aveti unde este strada asta si care aparati primaria,ce se intampla daca avem nevoie de salvare si de pompieri ? Veniti voi din Centru ?
   Ne-am saturat de fanteziile acestui asa-zis edil !
   E simplu sa dai din gura cand stai in Centru,esti bugetar,ai masina de la lucru si nu platesti tu facturile de service !

Adaugă comentariu