Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ioan Popa şi-a amintit de sifonările bugetare pe care le-a găsit la Primăria Reşiţa şi a povestit despre optimizarea costurilor şi reducerea gradului de îndatorare a urbei!

Reşiţa a atras în ultimii ani, prin proiecte, fonduri europene însumând mai bine de 160 de milioane de euro. La populaţia urbei, „avem buget investiţional de 3 milioane de euro, spune primarul Ioan Popa. Deci bugetul este relativ redus şi gândiţi-vă că dacă faci o comparaţie între ce ar însemna să aduni, cu câte 3 milioane de euro, până faci 160 de milioane, ţi-ar trebui vreo 60 de ani. E foarte interesantă discuţia despre împrumuturi. Şi eu la Reşiţa am vrut să fac împrumuturi, dar când am venit în Primărie aveam 27% gradul de îndatorare, deci eram aproape în blană ca să spun aşa“. Adică foarte aproape de gradul de îndatorare maximă acceptat la o primărie, care este de 30%. „Peste 30% nu-ţi mai dă nimeni bani, preciza edilul. Şi atunci, prin metode de management civilizat şi corect am reuşit ca în doi ani de zile să cobor gradul de îndatorare la 16%. Aveam credite contractate de primarii anteriori. Vă dau un exemplu: aveam 3,25-3,5% peste ROBOR la lei şi am renegociat, am refinanţat aceste credite la 0,56% peste ROBOR. E adevărat că ROBOR-ul s-a dus la deal, dar am reuşit să optimizez costurile cu aceste sarcini de credite şi în acelaşi timp am acoperit găurile“.

Vizavi de sifoanele date Primăriei, edilul declara: „Aveam găuri fantastice! Erau foarte multe direcţii şi servicii în Primărie care aveau statut individual, ca să zic aşa, ca un fel de cod fiscal propriu. Şi atunci aveam o firmă din Timişoara care avea zece contracte cu Primăria pe o firmă şi zece contracte pe o altă firmă ale aceloraşi acţionari. Deci aveau 20 de contracte cu Primăria Reşiţa pe telefonie, pe internet, pe toate prostiile astea şi eram stupefiat. Dom’le, de ce n-aţi pus totul sub o umbrelă şi faceţi un contract, nu zece?! Pentru că se sifonau bani. Efectiv se sifonau bani, asta e realitatea. Dar se sifonau într-o manieră atât de bine acoperită încât eu n-aş fi putut s-o demonstrez în instanţe şi atunci am mers pe presiune şi am determinat renunţarea la aceste contracte. Şi am mai făcut ceva: am unit foarte multe din aceste direcţii sau le-am introdus în aparatul propriu al primarului, ca să nu mai aibă acea independenţă ca să cheltuie banii inutil“.

„Aifoane“ moca la Primăria Reşiţa

Primarul Ioan Popa povesteşte cum se sifonau banii în palatul administraţiei municipale, dând exemplul iPhone-urilor primite „gratis“, la pachet cu abonamente scumpe, care se plăteau deşi nu erau folosite, în jur de 700 de cartelele SIM, cu abonamentele aferente pe doi ani, fiind păstrate în cine ştie ce sertare… „Vă dau un exemplu de stupizenii: venea câte un dealer de telefonie şi spunea: Dom’le, am ofertă de iPhone 8, cinci «aifoane» moca, nu plătiţi nimic! Mai daţi şi la copii. Câţi copii aveţi? Doi? Mai daţi şi la nevastă şi aşa. Şi băga în sertar 20 de SIM-uri cu contract pe doi ani. Ăla nu plătea nimic pe telefoane, dar plătea nu ştiu câte sute de euro pe lună abonamentul pe doi ani pe nişte SIM-uri care stăteau în sertar. Şi la un moment dat aveam cred că vreo 700 de contracte, de SIM-uri de telefonie în Primărie“, a încheiat şeful administrativului reşiţean.

JCS-Antoniu Mocanu