Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Aleșii județului au decis să sporească bugetul Culturii, de 850.000 de lei, cu încă un milion, pentru ca și Caraș-Severinul să se branșeze la fenomenul implicat de faptul că anul acesta Timișoara este capitală culturală europeană. Ulterior, s-a constatat însă o situație fără precedent, milionul ar fi fost luat de la… Spitalul Județean!

Nu mai puțin de 5 ore, atât a durat prima ședință ordinară a Consiliului Județean de anul acesta, din 30 ianuarie, iar dezbaterile au părut să se întindă la infinit. 41 de proiecte, cu amendamente care mai de care mai surprinzătoare și discuții aproape interminabile. „Este un volum mare de lucru, nu s-a lucrat niciodată atâta de mult în Consiliul Județean, n-au fost niciodată atâtea puncte, atâtea contradicții, atâtea păreri diverse care se analizează. Și dacă sunt contradicții care pot fi constructive, le acordăm timpul și ținem cont.“, a precizat președintele CJ, Romeo Dunca.

Am remarcat și o premieră legată de felul în care votează aleșii județului. Asta pentru că, după ce s-a decis că Reșița ar trebui să se branșeze la contextul în care Timișoara este capitală culturală europeană, 1 milion de lei fiind alocat în plus Culturii, s-a constatat că banii se iau de la… Spitalul Județean. Evidentă a fost surprinderea, până la emoționare, a tonului secretarului general al județului, Darian Ciobanu, care a exclamat la un moment dat că n-a mai întâlnit așa ceva în toată cariera și că nici nu va semna așa ceva. Totuși, milionul s-a dat, după ajutorul corector oferit de consilierul județean Ioan Crina, printr-un amendament, iar banii nu vor mai fi scoși din ograda Spitalului Județean, ci din excedentul dat la Drumurile Județene.

Când împărțeala banilor a ajuns din nou la capitolul Cultură, unde deja erau alocați 850.000 de lei pentru ca județul să susțină proiectele în materie, s-a constatat că nu prea există solicitări și cu greu milionul suplimentat a fost împărțit, după tot felul de discuții. Proiecte de tineret nu prea avem, de la culte nici atât, pe sport ar mai fi, din fericire avem și noi valorile noastre, dar cea mai mare felie va reveni eventualelor programe și proiecte, în așteptarea… marii branșări culturale.

JCS-A.M.