Caraş-Severin, Romania

BOLVAȘNIȚA – Proiectele comunei intră încet în sezonul de toamnă. Lucrările sunt în grafic la căminul cultural din Bolvașnița, însă străzile laterale mai au de așteptat.
Am reținut asta din discuția cu primarul Petru Mihăilescu, care ne-a vorbit despre proiectele aflate în execuție, dar și despre cele care încă sunt la stadiul de documente!

Am aflat că la căminul cultural din centrul de comună se lucrează intens la modernizarea edificiului. Prin GAL-ul „Țara Gugulanilor” din care comuna face parte, primăria a depus un proiect finanțat prin AFIR, la care contribuie și financiar. Concret, 86.000 de euro vin prin AFIR pe proiectul ajuns la stadiul de 80% și care, conform primarului, trebuie finalizat până la sfârșitul anului.

Unul dintre proiectele care urmează a fi derulate este cel care vizează dotarea școlii din satul Vârciorova. În acest sens, primăria a depus la Ministerul Educației un proiect care urmează să fie finanțat în baza unui program derulat de acest minister. „Proiectul prevede dotarea școlii cu mobilier modern, table inteligente etc. Suntem pe final cu obținerea avizelor și așteptăm să semnăm contractul de finanțare!”, am aflat de la primarul Mihăilescu despre proiectul în valoare de aproximativ 150.000 de euro.

Problema cea mai stringentă cu care se confruntă comunitatea locală este dată însă de starea drumurilor laterale. În acest sens, primăria a depus pe Programul „Anghel Saligny” un proiect de modernizare și asfaltare a mai multor porțiuni de străzi, în lungime totală de peste 2 km. Proiect care însă deocamdată așteaptă să treacă prin toate verificările și aprobările de la București, de unde primăriei încă i se mai cer diverse documente și clarificări. Ceea ce face ca proiectul în valoare de 600.000 de lei să bată pasul pe loc.

Până atunci, primăria se va concentra pe drumurile agricole, pe care va executa reparații în punctele afectate de circulația utilajelor agricole. „Comuna este destul de întinsă și, în consecință, avem aproximativ 30 km de drumuri agricole. Am contactat o firmă prin care am făcut achiziția de balastru de pe râul nostru, având toate aprobările necesare. Urmează să ne apucăm de reparații pe cont propriu.”, a încheiat primarul despre lucrările care vor costa bugetul local în jur de 300.000 de lei.

JCS-Ionel Ivașcu