Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Chiar dacă banii economisiți nu sunt mulți, județul dă drumul altor lucrări urgente la DJ-uri, inclusiv pentru Răcășdia-Vrăniuț și Naidăș-Petrilova, tronsoane blocate până acum de noua majoritate!

Așa cum promitea zilele trecute, șeful județului vine cu vești bune vizavi de diferite tronsoane de drumuri județene. „Cea mai importantă e că avem disponibili pentru reparații la Direcția de Drumuri Județene 1,7 milioane de lei și că vom realiza în regim de maximă urgență o reparație mai serioasă la DJ 572 Comorâște-Doclin, notează Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean. Din păcate, nu sunt bani veniți la rectificare, doar că anumite economii la funcționare ne dau această posibilitate. Pentru DJ 572 am promis o alocare de 2,5 milioane de lei, dar am decis să nu mai așteptăm. Începem cu 1,5 milioane, urmând ca la primii bani disponibili să completăm cu lucrările!“

În cadrul ședinței ordinare a consiliului județean de săptămâna trecută, economia de 1,4 milioane de lei de la podul de la Dognecea a fost redirecționată spre modernizarea drumului Răcășdia-Vrăniuț, unde sunt deja înscriși la licitație șase constructori, la care se adaugă încă un milion de la o alta investiție, către modernizarea drumului de pământ Naidăș-Petrilova. „Acești bani nu puteau fi dați la reparații, fiind economii la investiții, a subliniat Dunca. Deci nu pot merge decât pentru alte modernizări!“

Șeful județului a amintit care sunt lucrările cu bani disponibili și cu licitație cu câștigător: pod nou Dognecea, ranforsare Cuptoare-Crușovăț și reparație la podul de la Slatina Timiș. Pentru săptămâna aceasta este programată licitația pentru podul de la Berzovia, unde banii au fost deja alocați integral.

Pentru DJ Ciudanovița, drum nou prin munte pe o distanță de 2 kilometri și pentru modernizarea DJ Naidăș-Petrilova, procedurile de licitație sunt programate să demareze tot săptămâna aceasta, doar că sumele de bani au fost alocate, dar nu integral. „Pentru DJ din Valea Almăjului, Gârbovăț-Lăpușnicul Mare, pe 7,2 km, început încă în anul 2020 de către SC Emiliano Vest și finanțat pe PNDL, a cărui autorizație de construire a fost anulată din cauza unor greșeli de proiectare, documentația a fost refăcută, urmând să reautorizam investiția. În acest mod vom putea da încă în această toamnă ordinul de începere. Lista de reparații care reprezintă și ordinea de priorități pe contractul cadru deja semnat și unde, pentru a da ordin de începere lipsesc doar banii, e următoarea: DJ 572 Doclin-Comorâște, încă un milion în afara celor alocați săptămâna trecută; covor asfaltic pe 3 km de drum de la Moldovița, la intersecția cu DJ 571 spre Moldova Nouă; DJ Padina Matei-Gârnic, covor asfaltic pe 3 km; Brădișor – covor asfaltic pe 3 km; intravilan Ohăbița și extravilan DJ Apadia-Delinești-Valeadeni, covor asfaltic – reparație DJ Berzovia-Fizeș și covor asfaltic Fizeș-Tirol, pe drumul la care azi se lucrează la pietruire; reparație DJ Fârliug-Dezești-Zorlențu Mare, unde se lucrează la DALI și unde există 2.000.000 de lei disponibili pe calamități, urmând a se completa cu diferența; Tincova-Peștere pietruire în curs, urmează asfaltare în localitate pe o lungime de 600 m; reparație de la ieșirea din Luncavița spre Mehadica de 1.000.000 de lei; covor asfaltic pe 500 m la Vârciorova (DJ parțial rămas nereparat în anul 2021). Din totalul de 1.700.000 de lei disponibili azi la DDJ, scăzând cei alocați deja pentru reparație la DJ 572, rămân 200.000 de lei. Din ei, 100.000 se duc pentru reparația celor 40 de gropi de pe drumul de la Slatina Timiș către Reșița, iar ceilalți 100.000 au fost păstrați pentru o lucrare de toaletare. Care, încă nu știm. Sunt atâtea nevoi încât va fi greu să alegem!“, a conchis Dunca.

JCS-A.M.