Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – De această dată a picat, deocamdată, spitalul modular. Însă șeful județului nu este gata să renunțe și prevede trecerea inițiativei la o ședință ulterioară!

Absența a doi liberali cărășeni de la cea mai recentă ședință ordinară a Consiliului Județean a echivalat cu pierderea majorității dreptei și respingerea unui proiect de însemnătate pentru județ. Și nu este pentru prima dată când, din joaca aleșilor de-a v-ați ascunselea cu votul, are de suferit județul.

Așa cum ne-am obișnuit, cel mai pertinent comentariu venit din partea opoziției a fost cel al consilierului județean Ioan Crina, care, fără a folosi limbajul de târg al altora, a reușit să contureze un „de ce nu“ vizavi de spitalul modular al județului, sub forma unui scenariu demn de o răscoală țărănească. Și, în afara ședinței, ne-a explicat cum au pierdut liberalii pe mâna lor.

Dezbaterile au fost aprinse de contractarea unui credit, a unei finanțări rambursabile interne, de aproape 40 de milioane de lei, undeva la 8 milioane de euro, cea mai mare parte din bani urmând să acopere partea neeligibilă a modularului. „În afară de spitalul modular, restul sunt chestii pe care le putem aproba, mai ales că sunt sume nu chiar derizorii, dar foarte mici. Dar mă uit aici la spitalul modular, deci noi luăm 2 milioane de euro, 12 milioane de lei, de la Uniunea Europeană și băgăm 6 într-un spital modular de 57 de locuri? Dom’le, suntem nebuni? Am renunțat să eficientizăm (energetic – n.r.) tot ce înseamnă cele trei staționare pentru 6 milioane de euro și acum brusc avem bani să contractăm un credit și să luăm 6 milioane de euro, 33 de milioane de lei, pentru un spital modular pe care Caransebeșul îl face și este acum pe SICAP, cu 2 milioane. Dom’le, suntem bolnavi? Adică nu suntem normali! Județul ăsta, cetățenii ar trebui să ne ia cu topoarele și furcile. Adică noi luăm 12 milioane de lei de la ADR și băgăm 33 de milioane de lei. Nu s-a mai întâmplat așa ceva. (…) Aici ori e prostie totală și nu știe stânga ce face dreapta, ori sunt alte interese. Nu se poate așa ceva! Ce se întâmplă acum nu s-a mai întâmplat niciodată“.

Romeo Dunca, președintele forului, a explicat că județul primește 14 milioane de lei, adică undeva la 3 milioane de euro. Iar modularul nu este chiar o jucărie de unică folosință, cum ne-am obișnuit cu structurile purtând același nume, amenajate pentru pandemie: „Nu comparați spitalul modular pe care noi dorim să-l facem cu spitalul de la Caransebeș. Nu este același lucru! Deci luăm 3 milioane de euro, adică 14.611.000 de lei, sunt bani eligibili. Dotarea acestui spital la cheie, la standardele pe care le vrem – și nu pentru a funcționa 10 ani, ci 30 de ani, ca spital de boli infecțioase –, astea sunt costurile! Și vom rezolva această problemă a spitalului de boli infecțioase din Reșița“.

Vădit supărat, consilierul Flavius Nedelcea l-a întrebat pe președinte dacă știe câte locuri sunt ocupate în clipa de față la Infecțioase, răspunzându-și singur: „Cu 50 de locuri mai luați încă 25 acasă!“.

Consilierul Ionuț Popovici a simțit nevoia să tragă concluzia celor discutate cu glas tare, brodându-și cuvintele ca o adevărată gazdă: „Stimați colegi, tragem o concluzie. Stimați invitați, bine ați venit în regatul prostiei și al amatorismului!“.

Ne întoarcem la pertinența domnului Crina, care, în afara ședinței, a explicat votul și a înclinat balanța în favoarea stângii din care face parte: „Acum, județul Caraș-Severin a fost salvat prin lipsa de cvorum liberal la ședință, și n-au trecut două proiecte foarte importante – zic eu – care produceau o pagubă serioasă județului. Unul dintre ele a fost aprobarea unui credit, din care vreo 6 milioane de euro erau pentru spitalul modular. Asta înseamnă, dintr-un total de 9 milioane, dintre care 3 bani europeni și noi cheltuiam 6 milioane pentru aparatură și pentru restul. Pentru un spital modular pentru 57 de pacienți! De câteva zile, pe SICAP, este un spital modular la Caransebeș, pentru 50 de pacienți, care face 2 milioane de euro, toți bani europeni. Asta este diferența și grija pentru banul public. (…) Dacă-l introduce din nou, acest proiect va trece. Acum n-a trecut că erau numai 15 (liberali – n.r.) și, fiind vorba de majoritate absolută, le trebuiau 16 voturi. Dar data viitoare sunt sigur că vor fi 17. E foarte important, noi am refuzat 6 milioane de euro pentru reabilitarea (energetică – n.r.) tuturor staționarelor pentru că – tot din prostia lor, că s-a cerut prea mult – contribuția noastră a fost tot de 6 milioane. Și acum băgăm 6 milioane pentru 57 de locuri. Strigător la cer ce se întâmplă! (…) Până la urmă noi suferim“.

Romeo Dunca ne-a detaliat că nu este un spital modular oarecare, clădire compusă din containere, care să fie folosit doar pe perioada pandemiei, cu un termen de garanție limitat, ci o structură metalică, pe fundație de beton, din panouri sandwich, care are înăuntru o organizare și o dotare obligatorie și suficientă pentru a putea funcționa ca spital de boli infecțioase după ce pandemia va trece. Lucru care va da posibilitatea ca Spitalul Județean să nu mai conțină vechea secție, spitalul modular fiind mai mic dimensionat, pentru a încăpea pe suprafața de teren pe care era disponibilă. „Mă bucur foarte mult că am fost foarte inspirați și am renunțat la anvelopare, pentru că anveloparea ar fi trebuit să fie începută deja, situație în care noi n-am fi avut banii necesari pentru cheltuielile neeligibile. (…) Acum pot să spun că situația ne convine foarte mult. Sigur, n-a trecut proiectul. Vom face o altă ședință și cred, sunt convins că proiectul va trece“, a încheiat președintele CJ.

JCS- Antoniu Mocanu