Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele CJ este de părere că artiştii de renume plătiţi de judeţ în numele păstrării culturii şi tradiţiei ar trebui, din când în când, să ne încânte cu prestaţia lor! 

E clar că e important să păstrăm şi să promovăm tradiţia şi cultura meleagurilor cărăşene. Motiv pentru care instituţia care se ocupă oficial şi organizat de asta – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – este finanţată de la bugetul judeţean.

„A fost tolerat chiar faptul că deține recordul la ponderea salariilor din totalul cheltuielilor de funcționare, a declarat Romeo Dunca. E firesc, din păcate, ca în unele instituţii de stat prezența la program să fie obligatorie doar la momentul semnării condicii de prezență, la începutul programului și, eventual, la sfârșitul acestuia. Sau nici măcar atunci, fiind posibil ca la ora 14 a zilei semnătura de prezență la finalul programului să fie pusă în avans. Exact ca și în cazul ultimei vizite făcute la sediul acestui centru zilele trecute. Bugetul județean pune la dispoziție sume importante sub formă de salarii, artiștilor de renume, care cu cheltuieli cu tot ajung şi la 8.000 de lei pe lună. Dacă anul trecut din bugetul totalul de 1,8 milioane de lei salariile au reprezentat 78%, anul acesta, bugetul fiind ceva mai mic, ponderea lor a crescut la 85%“.

Promovarea culturii şi păstrarea tradiției în județ merită mult mai mulţi bani decât cei plătiţi până azi, crede Dunca: „Nimeni nu e absurd să pretindă farmacie în desfăşurarea programului din timpul orelor de servici. Cu atât mai mult cu cât păstrarea numelui şi renumelui artiștilor noștrii dragi presupune studiu individual făcut acasă sau prezenţa în teren, ori la evenimentele unde ne încântă cu prestația lor. Nici duelul vocilor alături de manelişti de renume, care fac parte și ei din cultura contemporană a noastră, nu e exagerat (să fiu sincer, şi mie imi place de al nostru Florin Salam). Totuşi, la banii plătiţi sub formă de salarii lunare, e nevoie ca artiști consacrați să ofere și poporului plăcerea de a-i asculta. Și dacă în alte judeţe se poate beneficia de serviciile lor, de ce nu am putea institui o regulă ca şi ai noștri să ne încânte cu prestația lor pe la sfârşit de săptămâna? Fie la Moldova Nouă, fie la Herculane, ori la Oțelu Roșu“.

JCS-A.M.