Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Luna decembrie 2023 se anunţă a fi una frământată pentru angajaţii instituţiilor statului din judeţ şi din ţară. Motivul îl reprezintă (im)previzibila aplicare a Legii 296 „privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung“!

Adoptată în urma angajării răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi Senatului, în şedinţa comună din 26 septembrie 2023, legea a provocat frisoane, instant, la nivelul tuturor birourilor, serviciilor, direcţiilor şi direcţiilor generale ale instituţiilor statului. Potrivit legii, măsurile privind reorganizarea structurilor funcţionale, inclusiv organigramele, statele de funcţii, regulamentele de organizare şi funcţionare vor trebui aprobate până la 31 decembrie 2023. În astfel de condiţii, luna decembrie poate fi catalogată doar cu sarcasm drept „lună a cadourilor“ de majoritatea bugetarilor care îşi simt carierele ameninţate de o iminentă aruncare în aer. Că lucrurile se vor aşeza cumva, cândva, e clar şi logic dar nu liniştitor, iar de felul în care se va întâmpla asta vor fi responsabili, în mare măsură, conducătorii instituţiilor vizate, implicate, afectate.

Având în vedere că „în perioada următoare vor fi pe la toate instituţiile frământări în ceea ce priveşte aşezarea administraţiei pe alte criterii“, prefectul judeţului, Ioan Dragomir, s-a adresat, vineri, şefilor de instituţii prezenţi la şedinţa Colegiului Prefectural: „V-aş ruga să aveţi grijă, să le faceţi cu grijă, cu atenţie! Să discutaţi cu oamenii şi să daţi dovadă de multă diplomaţie, să nu iasă lucruri neplăcute de acolo. Cred că aveţi experienţă cu toţii şi că veţi trece cu bine peste această nouă reaşezare!“

Unora dintre directori nu experienţa, competenţa sau diplomaţia le lipseşte, tocmai aceste calităţi recomandându-i, în timp, pentru ocuparea unor funcţii de conducere în diverse structuri (aparent) neînrudite, ci mai curând lipsa timpului necesar acomodării cu colectivele din subordine, pe care vor trebui să le reaşeze lin şi fără şocuri. Pe ultimii trei noi directori din judeţ care vor trebui să gestioneze, după caz, astfel de situaţii, i-a prezentat prefectul plenului chiar în şedinţă: Mihai Suru – la Sistemul de Gospodărire a Apelor, Viorel Lolea – la Filiala de Îmbunătăţiri Funciare şi Mihai Marcian Costina – la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

JCS-Walter Fleck