Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ne referim la cetăţenii a jumătate din localităţile judeţului în care fie nu sunt suficienţi medici, fie nu sunt deloc!

Subiectul „asistenţă medicală primară“ a fost abordat în această săptămână, cu prilejul prezentării rapoartelor de activitate pe 2023, atât de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), cât şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Sintetic vorbind, procentul de acoperire cu medici de familie a fost de 53%, din cele 77 de localităţi ale judeţului, 36 fiind neacoperite sub aspectul asigurării asistenţei medicale primare, în scădere de la 37 câte au fost în 2022. Numeric, din necesarul de 187 de medici stabilit de comisia paritară, în relaţie contractuală cu CJAS au fost doar 135. Localităţile urbane deficitare au fost Reşiţa, Anina, Bocşa şi Moldova Nouă, în timp ce din lista cuprinzând 32 de localităţi rurale cu deficit (între care 18 fără medic) vom aminti doar că pentru Sasca, Ezeriş, Păltiniş, Cornereva, Armeniş şi Turnu Ruieni veştile sunt bune, întrucât au fost identificaţi medici de familie pentru acestea. Cât despre gradul de înscriere a populaţiei la medicul de familie, acesta a fost mult mai mare, de 80%, potrivit CJAS.

Există optimism, atât la CJAS, cât şi la DSP, privind îmbunătăţirea situaţiei în acest an, ambele instituţii depunând eforturi pentru atragerea de tineri medici în judeţ, în limita atribuţiilor. „Muncă de lămurire“ se duce însă şi cu medicii de familie existenţi, vizând asocierea pentru înfiinţare de noi centre de permanenţă. În prezent, în judeţ sunt 10 astfel de centre, la Anina, Băile Herculane, Bocşa, Bozovici, Constantin Daicoviciu, Cornereva, Iablaniţa, Marga, Slatina Timiş şi Soceni. „Ne-am fi dorit unul şi în zona Moldova Nouă. Sunt câţiva medici tineri care ar dori să se asocieze, dar nu sunt suficienţi. Cei mai în vârstă sunt mai reticenţi, invocă o anumită oboseală datorată activităţii din cabinetul propriu.“, a explicat Mirela Zeman, directorul executiv pentru relaţii contractuale la CJAS. În urma modificării legislaţiei, în prezent nu mai este suficientă doar voinţa medicilor şi decizia DSP, ci şi obţinerea unui ordin al ministrului Sănătăţii pentru înfiinţarea centrului. Conform legislaţiei, un medic îşi poate desfăşura activitatea în cel mult trei centre de permanenţă, cu maxim 15 gărzi în fiecare dintre acestea.

Pe lângă neacoperirea cu medici de familie şi puţinătatea centrelor, o situaţie deosebită a fost consemnată la Bozovici, unde a fost necesară reorganizarea centrului. Urmare a deciziei medicului coordonator de a se retrage din activitate, UAT a fost obligată să identifice un alt spaţiu, îmbucurător fiind faptul că Ministerul Sănătăţii nu a tergiversat trimiterea avizului de reorganizare. „Bozoviciul chiar va resimţi o îmbunătăţire a actului medical, a asistenţei medicale primare, atât prin centrul acesta, cât şi prin sumele importante alocate de parlamentarii de Caraş-Severin.“, a concluzionat prefectul Ion Dragomir.

Cât despre diligenţele depuse de DSP privind înfiinţarea unui centru de permanenţă la Măureni unde există un dispensar nou, spaţios, Dragomir a opinat că mai nimerit ar fi unul la Berzovia. „E de apreciat iniţiativa primarului de acolo, noi trebuie să gândim totuşi ca la aceste centre să aibă accesibilitate nu doar cei de acolo, aşa cum nici medicii nu sunt de acolo.“, a argumentat prefectul.

JCS-Walter Fleck