Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cel mai probabil, cea din urmă din variantă, crede primarul Caransebeșului, după ce majorarea tarifelor la gunoi, cerută de cei de la Transal Urbis, a picat la vot în consiliul local!

Scriam zilele trecute că vom reveni cu opinia primarului Felix Borcean în legătură cu situația operatorului de salubritate, una dificilă, cu datorii și penalități, care s-ar fi putut rezolva măcar parțial cu un tarif majorat la gunoi. N-a fost să fie, PNL și USR nefiind de acord cu majorarea. În aceste condiții, primarul Caransebeșului consideră că se va ajunge la închiderea Transal Urbis și preluarea serviciului de salubritate de către o firmă privată.

„Nu am participat la ședință pentru că discutasem deja proiectul de hotărâre cu consilierii și nu am vrut să creadă lumea că sunt vreun susținător înrăit al Transal și al oamenilor de acolo. Grupul PNL a avut o directivă foarte clară de a nu vota acest proiect, nici măcar nu au propus un amendament cu un alt tarif, mai mic. Situația grea de azi, cu datorii și penalități, este cauzată de conducerea liberală a societății, din care și eu am făcut parte vreo doi ani, și de fostul consiliu unde liberalii aveau majoritatea, degeaba vor ei acum să pară niște eroi în ochii populației. PSD și PRO România au înțeles, le-am spus că nu este o măsură populară creșterea tarifului, dar e necesară și trebuie asumată. Dacă nu mărim prețul, Transal vă muri, se desființează. Majorarea e propusă de Transal, în urma calculelor făcute de ei. Dacă se desființează, pleacă acasă vreo 40 de persoane, măturătorii vor rămâne la noi, într-o formă sau alta. Altă firmă va impune un tarif la gunoi, în nici un caz mai mic decât cel propus acum, o să fie un operator care vine prin licitație și va gestiona cum consideră, cred că acolo se va ajunge”, a explicat Borcean cum vede viitorul celor care se ocupă și de salubritatea Caransebeșului.

Edilul a vorbit și de măsurile pe care le-ar fi luat Transal Urbis, odată cu majorarea prețului la gunoi: „Se vorbește că nu toți banii cetățenilor ajung în conturile Transal. Da, sunt cazuri de președinți de asociații care maschează aceste încasări, supoziția e că bagă banii în buzunar, dar le-am transmis celor de la Transal că dacă găsesc astfel de cazuri, trebuie să reclame imediat aceste fraude. Pentru că nu iese ecuația, aproape 20 de mii locuitori și doar 14.600 de plătitori. Am solicitat să se renunțe la acea facilitate acordată actualilor și foștilor angajați, sute de persoane. Poate cei care manipulează gunoiul, măturătorii, da, să beneficieze, dar nu ceilalți care lucrează în birouri”

Se mai poate vorbi în acest caz de vreo soluție de compromis? Adică o majorare, dar nu atât de mare? Felix Borcean e sceptic. „Nu știu, dacă nu s-a propus în ședință, nu știu cum i-aș putea face să se răzgândească pe cei care au votat împotrivă. Se putea face un amendament și în ședință, nu știu cum ar putea Transal să vină acum să zică <<măriți, dar cu mai puțin decât am cerut noi>>”, a mai precizat primarul, care a adăugat că nu va renunța la investiții în Caransebeș „ca să suportăm o parte din prețul la gunoi, e o măsură populistă, cu care nu sunt de acord”.

JCS-R.M.