Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Fără primarul Felix Borcean la ședință, consilierii locali PSD și PRO România nu au reușit să treacă aprobarea majorării prețului gunoiului. O majorare consistentă, de la puțin peste 15 lei în prezent la aproape 26 de lei, cerută de noua conducere a operatorului de salubritate pentru ca societatea ce aparține municipalității să nu se închidă!

De la bun început, liberalii au anunțat că nu votează majorarea tarifelor la gunoi pe motiv că la Transal Urbis sunt deja prea mulți angajați, unii politic, dar și din cauză că nu se știe încă exact câți caransebeșeni plătesc gunoiul și câți nu, abia după clarificarea acestei situații putându-se vorbi de o eventuală majorare a tarifelor. „Nu prima oară majorăm prețul și apoi vedem dacă mai dăm afară, dacă mai angajăm poate, că avem bani destui. Suntem împotriva majorării tarifelor”, a spus liberalul Vasile Rafa.

Sanda Bistrean, de la USR, a vorbit despre faptul că cineva trebuie să răspundă și să-și asume greșelile care au dus aproape la falimentarea societății, anunțând, de asemenea, că se va abține de la vot. În replică, fostul șef de la salubritate, Mihai Minea, care a rămas totuși în Transal Urbis, le-a transmis aleșilor că sunt total dezinformați, cu el la conducere datoriile, în 2022, scăzând cu peste 600 de mii de lei, iar în tot mandatul său, pierderile s-au redus cu peste 50 la sută.

Cel care i-a urmat lui Minea în funcție, Sorin Pușcaș (foto), le-a explicat consilierilor locali că pe lângă majorarea cerută, de la 15,17 lei la 25,82 lei, care e într-adevăr una spectaculoasă, dar necesară, sunt pregătite și alte măsuri de redresare a societății: „Vorbim de restructurări de personal, reduceri de ore suplimentare. Avem datorii la ANAF, avem gaj pe sediu, pe mijloacele de transport în comun, care dacă nu se achită, se pierd. Ca să mergem pe linia de plutire, putem să mergem și pe 21, dar asta ar însemna să nu mai achităm ratele la ANAF, 80 de mii pe lună. Sigur, acum creșterea e spectaculoasă, dar nu uitați că acum 4 ani am încercat o majorare, nu ați aprobat, dl Minea a cerut acum doi ani 18 lei și i-ați dat 15 lei. Dacă nu se aprobă 25, decât să stăm așa, mai bine închidem firma”

Viceprimarul Bebe Pasere, chiar dacă inițial a crezut că se poate ca Transal Urbis să subziste și cu o majorare nu atât de mare, a spus că s-a convins totuși că o creștere a tarifului gunoiului la aproape 26 de lei este mai mult decât necesară. „Eu am fost cel care a propus 21 de lei, nu 25, dar calculând cu cei de la Transal, ar însemna că-n martie punem lacătul. Și o să vină o firmă care va pune măcar prețul pe care-l cere acum Transal. Da, din punctul meu de vedere, acolo acum sunt salarii foarte mari, dar am zis să vedem dacă peste 3-4 luni se iau măsurile de redresare”, a încercat viceprimarul să-i convingă pe cei care au anunțat că nu vor vota majorarea.

Fără succes, pentru că la vot, proiectul nu a avut decât 9 voturi pentru, ale PSD și PRO România, cu unul mai puțin decât necesarul de 10. În consecință, tariful rămâne deocamdată 15,17 lei. Ce rămâne din Transal Urbis însă, într-un alt articol, în care vom prezenta opinia primarului Felix Borcean despre viitorul operatorului de salubritate din Caransebeș.

JCS-R.M.