Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – După promovarea în Liga 2, CSM Reșița a început slab campionatul, cu două înfrângeri în primele două etape, dar finalul de an s-a încheiat foarte bine pentru echipa din Valea Domanului! 

Reșița a început sezonul cu Călin Cheregi pe banca tehnică, antrenorul care a reușit să promoveze echipa în Liga 2 cu un lot destul de modest. Chiar dacă a primit întăriri, acest fapt s-a văzut și în primele meciuri ale Ligii 2, când rosso-nerii au pierdut acasă cu Unirea Slobozia și în deplasare cu Ceahlăul Piatra Neamț. Aceste două jocuri modeste ale echipei au făcut ca Reșița să se despartă de antrenorul Călin Cheregi. Interimar a fost Ștefan Bărboianu, iar CSM Reșița a reușit să obțină prima victorie din Liga 2 în fața Dumbrăviței.

A urmat apoi instalarea lui Flavius Stoican pe banca tehnică, iar conducătorii au început să aducă alți jucători noi la echipă, conștienți fiind de nivelul superior al Ligii 2, față de cel din Liga 3. Așadar, după venirea lui Stoican la cârma echipei, au venit și jucătorii Mediop Ndiaye, Damian Isac, Denis Fărăgău și Erico Constantino da Silva, fotbaliști care au mai evoluat la nivelul Ligii 2 și chiar în Liga 1. Reșița și-a intrat în formă în ultimele meciuri din 2023, când a reușit să înregistreze trei victorii la rând și un rezultat de egalitate cu liderul Șelimbăr. Asta după ce directorul Cristi Bobar i-a amenințat pe jucători că nu le va plăti salariile dacă nu vor câștiga meciurile rămase.

Finalul anului 2023 o găsește pe CSM Reșița pe locul 12, cu 20 de puncte, mai aproape de play-off decât de retrogradare. Rosso-nerii pot sta liniștiți deocamdată datorită poziției din clasament, iar directorul Cristi Bobar apreciază faptul că venirea la echipă a lui Flavius Stoican reprezintă cel mai mare plus din această primă parte a sezonului. „La capitolul plusuri, cred că cel mai mare plus a fost aducerea lui Flavius Stoican, un antrenor cu care eu am lucrat și la Dinamo București, știu exact ce lucrează, cum lucrează. Ne-a fost ușor să lucrăm împreună, pentru că ne cunoșteam de ani de zile și am avut încredere foarte mare în el. Dacă ar fi să mai alegem o dată antrenorul, tot pe el l-aş alege. Cred eu că a avut nevoie de puțin timp ca să facă jucătorii să priceapă exact ce vrea. Plusuri foarte mari mai sunt și acești juniori ai noștri de la centrul de copii și cred am făcut un lucru foarte bun impunând antrenorilor de la echipa mare să nu mai aducem jucători din alte părți, juniori împrumutați pe șase luni sau pe un an. Antrenorul să-și aleagă din curtea noastră juniorii respectivi. Şi cred eu că Negru, Rimovecz, Gomboş sunt jucători care au arătat că ne putem baza pe ei în Liga 2. De asemenea, mai vin din spate jucători de 15-16 ani, precum Ianis Doană sau Burlacu, care fac deja antrenamente cu lotul mare și probabil vor și merge în cantonament cu noi.”, a spus directorul Cristi Bobar.

Șeful din Valea Domanului a recunoscut și care au fost minusurile echipei din prima parte a campionatului: „Minusurile, clar, au fost rezultatele mai puțin bune de la început. Nu vreau să caut scuze, dar lumea trebuie să înţeleagă că noi am promovat târziu. În perioada când se jucau barajele, Divizia B începea deja pregătirea. Trebuia să le dăm o șansă și jucătorilor cu care am promovat și atunci ne trebuiau aceste șase luni ca să vedem exact cine se adaptează şi cine nu se adaptează. Nu a fost ușor nici să facem transferuri, prețurile sunt foarte mari în Liga 2, salariile la jucători chiar sunt foarte mari, astfel că nu este simplu să aduci jucătorii pe care îi doreşti. Sunt câteva echipe, șase sau opt echipe care clar au buget mult mai mare ca noi, iar jucătorii preferă să meargă acolo. Acestea cred că au fost minusurile. În primul rând, faptul că am avut un lot foarte mare și trebuia să mai scădem un pic din numărul de jucători. În final, aș vrea să-i mulțumesc domnului primar Ioan Popa și consilierilor locali pentru toată susținerea acordată clubului CSM Reşiţa. Fac un efort foarte mare, după cum ştiţi, clubul are mai multe secții și se investesc bani mulţi. De asemenea, mulţumesc sponsorilor mai mici sau mai mari care au fost și anul acesta alături de noi.”

Echipa din Valea Domanului a renunțat în această perioadă și la unii fotbaliști care au evoluat mai puțin. Este vorba despre Cornel Ardei, Tudor Cociş, Joseph Godwin, Laurenţiu Maxim, Ionuţ Popescu şi Sebastian Velcotă. CSM Reșița se va reuni pe 10 ianuarie, iar campionatul Ligii 2 se va relua pe 24 februarie, când Reșița va întâlni pe teren propriu CSA Steaua București.

JCS-Ștefan Moraru