Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Colegi de partid și asociați în Ocolului Silvic „Banatul Montan“, cei doi edili au puține lucruri în comun, dar multe în contradictoriu!

În cadrul conferinței presă de azi, de la sediul Ocolului Silvic „Banatul Montan“ RA, s-a discutat mai puțin despre silvicultură și mai mult despre libertatea de a protesta a pădurarilor, îngrădită în opinia primarului Reșiței, Ioan Popa, de „niște resorturi sau metehne neadaptate la vremurile noastre“, respectiv „reflexe dictatoriale“ ale primarului comunei Lăpușnicu Mare, Mihaela Drăgilă. Afirmațiile le-a făcut în calitate de președinte al CA al OS, după ce unui grup de 15 pădurari i-a fost respinsă solicitarea de a protesta timp de două ore, pe trotuarul din fața Primăriei Lăpușnicu Mare, în 15, 22, 29 aprilie și 13, 20 și 27 mai. Nemulțumirea lor a fost generată de neplata datoriilor pe care UAT-ul le are față de OS și teama că nu-și vor primi salariile înaintea Sărbătorilor Pascale. Dacă fondul de salarii al celor 39 de angajați ai OS este de 120.000 de lei/lunar, datoria acumulată era de 780.838 de lei la 31 martie și a crescut între timp. „Ce însemna dacă în fața Primăriei se adunau 5-10 pădurari și își exprimau o nemulțumire? […] Cred că are o problemă cu Primăria Reșița. Mai mult, are o problemă cu mine, personal. Dar nu trebuie să sufere oamenii ăștia pentru că nu îi sunt eu simpatic Mihaelei Drăgilă!“, a adăugat Ioan Popa, asigurându-i pe pădurari că se vor găsi soluții pentru plata salariilor.

Relațiile Ocolului Silvic cu primarul de Lăpușnicu Mare, Mihaela Drăgilă, au fost tensionate încă de la înființarea acestuia, în 2018. „Dânsa de la bun început a căutat prin tot felul de tertipuri ca să pună OS în insolvență, considerând probabil că atunci se iartă și datoriile. Noi am fost de fiecare dată prompți la solicitări, pentru că am știut că dânsa găsește o chichiță, motiv pentru a nu plăti.“, a declarat șeful de ocol Mihai Moatăr. „Acțiunile pe care le-a întreprins în ultimii 3-4 ani sunt acțiuni distructive. N-au legătură cu logica, cu administrarea, ci cu dorința obscură de a face rău. […] Am avut mari probleme în a ne recupera banii pentru pază și administrarea zonei de acolo. Cu vehemență ni s-a refuzat plata acestor servicii. Oamenii păzesc pădurile, 1.860 ha, le administrează! La un moment dat s-au acumulat circa 1 milion de lei datorii. Am mers în instanță până la Înalta Curte de Casație și Justiție, am obținut o sentință definitivă, executorie.“, a adăugat primarul Ioan Popa. Ba, chiar de două ori! De neînțeles, pentru amândoi, este de ce Primăria Lăpușnicu Mare nu și-a plătit datoria, de vreme ce „a primit pe un program de silvo-mediu 250.000 de lei, iar pentru că nu s-a putut tăia lemn în restricție, încă 390.000 în 2022“.

Contactată pentru un punct de vedere, Mihaela Drăgilă ne-a precizat că: „Paza înțeleg să o plătesc, nu-i problemă, dar administrarea nu există! Suntem cel mai mare proprietar de fond forestier din asociere. Vi se pare firesc să nu putem face un mc de lemn de foc pentru populație? În condițiile astea eu să le plătesc lor administrare?“

În opinia acesteia, OS a emis facturi umflate pentru multiple servicii neprestate și, ca reacție, a fost nevoită să recurgă ea la instanță: „Iar în instanță i-am câștigat! Ei vor 15 euro taxă pentru pază, 15 pentru administrare, dar eu nu le plătesc decât pază, pentru că numai pază au efectuat. Atât! Și dacă nu înțeleg lucru ăsta, atunci ne va lămuri încă o dată instanța, așa cum a făcut-o de fiecare dată și mi-a dat dreptate.“

Întrebată dacă are ceva, personal, cu Ioan Popa, Mihaela Drăgilă a adăugat: „Împotriva lui personal nu pot să am nimic, pentru că eu cu dumnealui nu avem o relație personală. Dar împotriva practicilor cu care înțelege să-și impună punctul de vedere, da, am! În plus, el nu are nicio calitate în Ocol, mai mare decât cea pe care aș avea-o eu, primarul din Lăpușnicu Mare, comuna cu cea mai mare suprafață de pădure din această asociere!“

În ceea ce privește solicitarea pădurarilor de a protesta, Mihaela Drăgilă a explicat că dreptul lor nu a fost nicidecum îngrădit: „Le-am spus că pot protesta în limitele permise de Consiliul Local, care a indicat un loc de protest, altul decât cel solicitat. Oricum, e stupid să protestezi la un terț că nu ți-ai luat banii de la propriul angajator. Angajatorul oamenilor care vor să organizeze acest protest nu e Primăria Lăpușnicu Mare!“, a subliniat edilul comunei.

JCS-Walter Fleck