Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – CFR SA a anunțat câștigătorii licitației pentru modernizarea liniei Caransebeș-Lugoj. E vorba de Asocierea WEBUILD SPA (fosta ASTALDI) – SALCEF SPA, care va primi aproape 1,36 miliarde de lei fără TVA, adică aproape 280 de milioane de euro, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare pe secțiunea Caransebeș-Lugoj (lotul 1)!

Tronsonul respectiv este parte a obiectivului “Modernizarea liniei CF Caransebeș – Timișoara – Aradˮ, pentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/oră pentru trenurile de călători şi 120 km/oră pentru trenurile de marfă.

Oferta italienilor a fost considerată cea mai bună din cele șase depuse pentru tronsonul Caransebeș – Lugoj (Lot 1). Pe acest tronson, proiectul presupune lucrări de infrastructură şi suprastructură feroviară (terasamente, linii, stații C.F, consolidarea lucrărilor de artă, lucrări de instalații, energoalimentare, telecomunicaţii) și de protecţia mediului. Mai precis, e vorba, printre altele, de îmbunătățirea geometriei traseului și sporirea capacității portante a căii pentru a permite circulația trenurilor cu viteza de până la 160 km/h; modernizarea staţiilor şi haltelor de mişcare de pe această linie și a clădirilor staţiilor de călători, incluzând construcţiile pasarelelor şi ridicarea nivelului peroanelor; dublarea liniei; înlocuirea de poduri și podeţe; construcţia unei clădiri de mentenanţă în staţia Caransebeş; montare de panouri fonoabsorbante și modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii.

Contractul de achiziţie publică între CFR și Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA va fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii. Sursa de finanţare a investiției va fi asigurată prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil, au precizat cei de la CFR SA.

De precizat că firma WEBUILD SPA a contestat inițial licitația CFR, ceea ce a dus la suspendarea și întârzierea acesteia, acuzând faptul că CFR ar fi modificat documentația de licitație prin răspunsurile formulate la solicitările participanților.

JCS-N.C.