Caraş-Severin, Romania

CIUCHICI – La Ciuchici, italienii și spaniolii se luptă cu morile de vânt! Iar vântul bate în buzunarul comunei!

Dar nu a pagubă, cum am fi tentați să credem. Ci a câștig. Pentru că, mai demult, în comună a venit o firmă din Italia care a amplasat șapte turbine mari, cu putere de 5 MW, în estimarea primarului Ion Orbulescu. De dată mai recentă, o asociere de două firme din Spania a venit în zonă ca să se lupte cu morile de vânt. Dar nu cum se lupta pe vremuri Don Quijote, ci ca să vâneze vântul și să-l stoarcă de puteri. Spaniolii au planuri mari, vor să pună 17 turbine pe raza a patru comune din zonă, printre care și Ciuchici.

Și mai recent, vântul a adus în zonă și o firmă germană care vrea să amplaseze până la 12 mori de vânt. Din spusele primarului Orbulescu, reținem că la Ciuchici nu aduce anul ce aduce… vântul. „Primăria primește 1% din câștigul total. Cum la noi bate cel mai bun vânt, am făcut o socoteală și, la șapte turbine, am putea câștiga în jur de 1,3 milioane lei pe an”, declară Orbulescu.

Dar banii din vânt nu sunt singurul beneficiu al comunei. E nevoie și drumuri de acces către morile de vânt. Drumuri a căror intabulare e plătită de investitori, care se ocupă și de modernizarea drumurilor, iar acestea vor putea fi folosite de toată lumea. Să mai zici că e semn rău când îți bate vântu-n buzunar…

JCS-Ionel Ivașcu