Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Nu este vorba despre celebrele concerte ale lui Vivaldi, ci despre arta acuarelistului reșițean Ovidiu Iovanel!

Președinte și fondator al Asociației Pictorilor Acuareliști (APA) din România, Ovidiu participă la expoziții în țară și străinătate, iar arta leagă prietenii frumoase. Stă mărturie această fotografie făcută la Urbino, în Italia. Alături de Victoria a pictat cetatea orașului, lucrarea rămânând în patrimoniul acestuia. Deși adesea e considerată o joacă de copii, acuarela e o tehnică grea fiind cea mai veche. Cel mai bun exemplu este grota din Altamira, Spania, ale cărei picturi rupestre datează din preistorie fiind realizate în… acuarelă. În ultimii ani, această tehnică a luat amploare și în România, Iovanelo contribuind la asta prin activitatea sa. Acum doi ani, pictorul reșițean lansa primul curs on-line gratuit din România. Atunci l-a gândit în șase lecții care acum se apropie de 40, noii veniți fiind așteptați oricând deoarece pot recupera totul. A organizat și tabere la Cisnădioara și Bran, cea mai recentă fiind dedicată iernii. „Vreau să dedic fiecărui anotimp fie o tabără, fie un curs intensiv de patru zile cu prezență fizică. Urmează o tabără la Sibiu, însă mi-aș dori să pot organiza una la Reșița întrucât asta ar fi o premieră atât pentru mine cât și pentru oraș”, aflăm de la Ovidiu.

Deocamdată, între 8 și 31 martie, Direcția Județeană de Cultură găzduiește expoziția cu tema „Flori pentru doamne”. Arh. Ioana Mihăiescu și Ovidiu Iovanel aduc în fața publicului lucrări realizate de 11 artiști reșițeni din diverse zone ale artei. Apoi, din 12 mai, 28 de acuareliști români, printre care și Iovanelo, participă la cea mai mare și importantă expoziție internațională anuală la Fabriano, Italia, eveniment ce reunește peste 1.000 de artiști din lume. Pentru toamnă, e anunțată a doua ediție a expoziției internaționale de pictură în acuarelă, eveniment pe care Ovidiu Iovanel îl organizează la București în colaborare cu Societatea Internațională de Acuarelă, la care APA este afiliată. Ovidiu s-a obișnuit deja să organizeze anual, alternativ, manifestări similare naționale, respectiv internaționale.

Cea mai bună dovadă că Ovidiu știe ce face sunt cele două pagini dedicate lui în decembrie 2021 în „The Art of Watercolor”, cea mai importantă revistă în domeniu, editată în Franța în limbile franceză și engleză și care merge pe cinci continente. Pe viitor, Ovidiu vrea să lanseze un curs on-line cu plată, foarte complex în privința abordării. „Cursul, în care abordez teme de interes pentru pictorii în acuarelă, va cuprinde lecții teoretice, de compoziție și de hașură precum și principii fundamentale pe care eu le-am extras participând la cursurile marilor maeștrii în domeniu”, vorbește Ovidiu despre cursul care va fi accesibil atât începătorilor, cât și celor mai avansați.

Sub umbrela APA, sunt aproape 100 de artiști români din țară și din străinătate. Asociația fondată de Ovidiu în 2018 îi susține cu demonstrații video gratuite, reduceri atât la achiziția de materiale necesare picurii în acuarelă, cât și la taxele de participare la expozițiile organizate de APA. „Participarea la cursuri și expoziții e utilă dar nu vitală, întrucât internetul e o bună oportunitate de a te promova. Cel mai potrivit exemplu este Laurențiu Popa, pictorul originar din Galați care face portrete în stil Rembrandt. Lumea îl cunoaște și-l caută, deși n-a avut nicio expoziție personală”, încheie Ovidiu îndemnându-i să-l caute pe toți cei care vor să picteze în acuarelă, pe care îi va îndruma la nivel ridicat. În opinia sa, acuarela e cea mai frumoasă tehnică, potrivindu-li-se de minune celor nerăbdători și grăbiți întrucât se lucrează rapid. Îi avertizează însă că e o tehnică grea.

JCS-Ionel Ivașcu